IJslandse premier legt 24 uur werk neer om loonkloof en geweld tegen vrouwen

De premier van IJsland, Katrín Jakobsdóttir, legt vandaag haar werk neer om te protesteren tegen de loonkloof en gendergerelateerd geweld. Onder de slogan Noemt u dit gelijkheid? leggen zo’n duizenden IJslanders hun werk neer en staken 24 uur lang met de premier.

De staking is van grote invloed op het dagelijkse leven in IJsland. Scholen, zwembaden en kinderdagopvangen zijn de hele dag dicht. “,Door vrouwen geleide beroepen, zoals gezondheidszorg en kinderopvang, worden nog steeds ondergewaardeerd en veel lager betaald”, aldus Freyja Steingrímsdóttir, organisator van de staking.

Hoewel IJsland al veertien jaar bovenaan de genderkloofindex van het World Economic Forum staat, verdienen vrouwen in sommige sectoren 20% minder dan mannen voor hetzelfde werk.

Er werd al eens eerder gedemonstreerd tegen genderongelijkheid. In 1975 protesteerde 90% van de vrouwen in het land tegen de ongelijkheid.