MOEDER SURINAME op IDFA in première

Zaterdag 11 november gaat Moeder Suriname tijdens het International Documentary Festival Amsterdam in première in aanwezigheid van regisseur Tessa Leuwsha. De film is een creatieve documentaire opgebouwd uit uniek ingekleurd archiefmateriaal uit Suriname vanaf de afschaffing van de slavernij (1863) tot aan de onafhankelijkheid van het land (1975). 

Moeder Suriname is een aangrijpende documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa’s grootmoeder Fansi, te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Fansi’s verhaal begint in een verlaten dorp waar ze als huisslaafje opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Zangeres Denise Jannah brengt met haar stem Fansi tot leven. De film is een viering van de Surinaamse cultuur en daarin spelen muziek en zang een belangrijke rol. De kracht van de documentaire ligt ook in het gebruik van ingekleurd en vaak niet eerder getoond archiefmateriaal dat je meeneemt naar een tijd van immense verandering en groei: Paramaribo in 1905, beelden van Anton de Kom, de opkomst van bauxietwinning en de eerste onafhankelijke verkiezing. Fansi’s persoonlijke verhaal weeft zich naadloos samen met de nationale geschiedenis van Suriname. Fansi ís Suriname, en deze film brengt hun diepgaande band op unieke en emotioneel meeslepende wijze tot leven.

Leuwsha creëert een diepgaand Surinaams narratief dat Fansi’s stem een plaats in de geschiedenis geeft. Het is een meeslepend en persoonlijk verhaal dat je meeneemt op een emotionele reis door menselijke ervaringen en nationale transformatie.Moeder Suriname is vanaf 16 november te zien in bioscopen in heel Nederland.

%d bloggers liken dit: