Leestip: Stop Femicide, rode hakken als protest

Bijna wekelijks wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vaak is de dader haar partner of ex-partner. Femicide houdt in dat een vrouw niet meer mag leven omdat haar (ex)man dat zo beslist. Aan femicide gaat meestal een periode van psychisch geweld vooraf, vaak dwingende controle, ook wel intieme terreur genoemd. Het is belangrijk dat slachtoffers, hulpverlening, vrienden en familie dit patroon van intieme terreur herkennen. Dat kan levens redden. 

In Stop Femicide komen overlevers, nabestaanden, hulpverleners, psychologen, juristen en andere deskundigen aan het woord zoals criminoloog Jane Monckton Smith en de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Ook een dader doet zijn verhaal. Daarnaast bevat het boek een gedicht van Nazmiye Oral, een voorwoord van Ulcay Gulsen en een column van Claudia de Breij. 

De Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet maakte in 2009 een installatie met rode schoenen in haar geboortedorp nadat haar zus vermoord was door haar echtgenoot. Dit heeft in veel landen navolging gevonden. De rode schoenen zijn een internationaal symbool geworden tegen de moord op vrouwen.