Onzin van de dag: ‘Bevriezen van rente op studieschuld is volgens minister niet mogelijk’

Vandaag laat Robbert Dijkgraaf de Tweede Kamer weten dat het niet kan, de ‘pechgeneratie’ van studenten zal en moet bloeden want:

Het vraagt volgens hem grote aanpassingen van de systemen van uitvoeringsorganisatie DUO, waardoor een wijziging pas op 1 januari 2026 gerealiseerd kan worden. Ook stelt hij dat de maatregel zou vereisen dat de Wet studiefinanciering 2000 voor 1 januari gewijzigd moet worden en dat noemt hij “niet realistisch”.

Pardon? Het gaat om zegge en schrijve het wijzigen van het ene getal in het andere getal, een percentage. Vraag een middelmatige ICT-er hoe dat op zal lossen en het is direct gedaan.

Want waar gaat het om? Nu – en al jaren – is de rente op die studentenleningen ‘0’ procent. Dat staat dus ergens in een softwaresysteem, dat getal, één basisgegeven, één record of één veld in een record. Dat getal is vervolgens leidend in tal van berekeningen maar het gaat om het getal. Verandert het van ‘0’ in ‘1’ dan verandert er niets aan de systemen, de berekeningen worden automatisch uitgevoerd. We sluiten niet uit, nu de Overheid bekend staat om z’n mer a boire van zogenaamde legacy-systemen (software die soms decennia geleden is geschreven, vaak in programmeertalen die door (bijna) niemand nog wordt beheerst), de complexiteit met zich meebrengt dat er in mogelijk veel systemen dat percentage van ‘0’ moet worden aangepast in het dan hogere percentage. Dus: dat heeft Dijkgraaf-cs. al in beeld, waar dat getal moet veranderen. Dan kun je met net zoveel inspanning dat getal in elk ander getal veranderen, een fluitje van een cent.

Daarmee is dan de positie van de studenten gered. Dat het in ander systemen mogelijk complexer wordt – bijvoorbeeld bij de Belastingdienst – het zal niet zo zijn – dat is van een andere orde. Maar het systeem van de studiefinanciering kan het probleem niet zijn.

%d bloggers liken dit: