Regenboog Stembusakkoord: NSC en BBB: geen aanvoerdersband, VVD hooguit reserve-aanvoerder

Negen politieke partijen steunen opnieuw het Regenboog Stembusakkoord van belangenorganisatie COC, ze beloven zich in te zetten voor een reeks maatregelen op lhbti-gebied. Dat heeft het COC zaterdag bekendgemaakt.

Er is recent veel gedoe over aanvoerders van ere- en eerste divisie voetbalteams die weigeren de ‘regenboog’-band te dragen. Laten we man en paard noemen: hun motivatie heeft een religieuze en culturele achtergrond. Een veel gehoorde reactie is dan dat je dan maar geen aanvoerder moet zijn of moet kunnen of willen zijn, we leven in Nederland en zo is onze mores. Een aanvoerder heeft een voorbeeldfunctie.

Hoewel dat bij deze voetballers direct duidelijk is zou je er in andere verbanden niet zo snel hetzelfde bij denken. Dat is dan een groot misverstand want NSC en BBB hebben het Regenboog Stembusakkoord niet getekend. Dan zou je willen denken dat NSC en BBB bij de vorming van een nieuw kabinet straks geen prominente rol zouden mogen spelen. Maar zo zal het niet gaan, het is politiek en vóór de verkiezingen ingenomen ferme standpunten zullen erna vloeibaar blijken, dat is alleen maar niet zo bij kleine partijen die in de formatie geen of een gedoogrol spelen.

De VVD heeft wel getekend maar pas na een flinke afzwakking van onderdelen van het Stembusakkoord. Reserve-aanvoerder, dat zou dan misschien nog net kunnen.

Het anti-lhbt-sentiment is explosief gestegen op sociale media, met name als het gaat om transgender personen. Dat laat de meest recente lhbt-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2022 en data-onderzoek van De Groene Amsterdammer zien.