In de Babyboomer-special van OPZIJ: De dromen van een vorige generatie: de caravan

De laatste Babyboomers zijn inmiddels met pensioen. En wie tegenwoordig aan gepensioneerden denkt, ziet geen geraniums, maar een camper of caravan. En dat is niet zo gek, want in de gouden welvaartsjaren zestig en zeventig werden Boomer en caravan samen volwassen.

DOOR MARCHIEN DEN HERTOG

In het televisieprogramma ‘We zijn er bijna’ trekt een groep oudere Nederlanders met caravan of camper in een uiterst rustig tempo door een zonnig Europees land. Zelfs naar een herhaling van twee jaar geleden kijken nog een miljoen mensen. Het is voor velen een guilty pleasure. Er gaan bingokaarten rond waarop je terugkerende elementen kunt afvinken: kortpittig kapsel? Check. Henk, Ria of Wim? Check. Huzarensalade? Afritsbroek en sokken in sandalen? Check.


Maar het roept ook irritatie op. ‘Het gaat over een kleine dertig of veertig opgeschoten bejaarden van rond de eind 70, die gezamenlijk met een caravan door Europa trekken. Klam bevende handjes aan het stuur en hup, met z’n allen kruipend door de welvaartstaat. (…) De meeste tijd gaat op aan opnames van aardappels schillende Babyboomers van de prostaatgerechtigde leeftijd,’ schrijft een lezer afgelopen september in online krant Metro. De regels ademen de hedendaagse kritiek op babyboomers. Te veel vrije tijd. Te veel geld. Burgerlijk, sloom en weinig geëngageerd. ‘Als een vlek op je caravan het enige is waar je je druk om maakt, heb je een behoorlijk goed leven lijkt me,’ verzucht iemand op het Forum Feminarum.
Is het toeval dat Max voor het eerst met een groepsreis van gepensioneerden uitzond in 2011, het jaar dat ook de eerste Babyboomers met pensioen gingen? Een jaar later publiceerde het CBS het rapport Babyboomers. Indrukken vanuit de statistiek, en sprak over de start van de ‘Zilveren economie’.

LEES VERDER IN OPZIJ