In de Babyboomer-special van OPZIJ: Cultuurschok: de Aktie Tomaat

Op 9 oktober 1969 vindt het onvoorstelbare plaats: tijdens de première van De Storm van Shakespeare door de Nederlandse Comedie, onder regie van Han Bentz van den Berg, gooien twee studenten van de Amsterdamse Toneelschool, Lien Heyting en Ernst Kats, tomaten naar de acteurs. De tomaten zouden niemand hebben geraakt, hoewel dat later door onder andere acteur Willem Nijholt wordt betwist. Wie durfde er daarna nog een podium op want de actie wordt onmiddellijk omarmd door studenten van zowel de Toneelschool als het Instituut voor Dramatische Kunst.

Over de Aktie Tomaat, zoals de revolutie werd gedoopt, werd vervolgens elke maandagavond in het Universiteitstheater aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam gesproken, daar gaan acteurs en studenten met elkaar in discussie en met de leiding van de toneelgezelschappen. De studenten roepen de leiding van de Nederlandse Comedie ter verantwoording. Het adagium ‘Het beleid wordt bepaald door drie vragen: wat we spelen, waarom we het spelen en hoe we spelen’ staat ter discussie. Harry Mulisch, toen nog een jonge hond, zou hebben tegen geworpen: ‘Voor wíe spelen we?’ Ook de Haagsche Comedie en het Nieuw Rotterdams Toneel zijn onderwerp van de acties en daarmee de hele gevestigde ordein discussie en met de leiding van de toneelgezelschappen. De studenten roepen de leiding van de Nederlandse Comedie ter verantwoording. Het adagium ‘Het beleid wordt bepaald door drie vragen: wat we spelen, waarom we het spelen en hoe we spelen’ staat ter discussie. Harry Mulisch, toen nog een jonge hond, zou hebben tegen geworpen: ‘Voor wíe spelen we?’ Ook de Haagsche Comedie en het Nieuw Rotterdams Toneel zijn onderwerp van de acties en daarmee de hele gevestigde orde

LEES VERDER IN OPZIJ