In de Babyboomer-special van OPZIJ: Ook in de caravan: terug naar het aanrecht

De laatste Babyboomers zijn inmiddels met pensioen. En wie tegenwoordig aan gepensioneerden denkt, ziet geen geraniums, maar een camper of caravan. En dat is niet zo gek, want in de gouden welvaartsjaren zestig en zeventig werden Boomer en caravan samen volwassen

Curieus genoeg maken veel early adopters deel uit van de Eerste Feministische Golf. Voor de Eerste
Wereldoorlog bestaat het ledenbestand van The Caravan Club of Great Britain and Ireland, opgericht in 1907, voor maar liefst een derde uit vrouwen.

DOOR MARCHIEN DEN HERTOG

Ondertussen woedt al direct de discussie of het minihuishouden in de caravan meer of minder werk is dan thuis. Meer werk, denkt een krant in april 1935: ‘In de eerste plaats dient echter natuurlijk vooral de moeder van een gezin, als men serieus overweegt of men zal overgaan tot den aanschaf van een dergelijken kampeerwagen, te bedenken, dat dit besluit haar voor jaren zal berooven van een echte rust-vacantie. Want als men op reis gaat, en men neemt een heel, zij het klein, huis met zich mee, dan houdt dat ook onherroepelijk in, dat men in dat huis ook een heel huishouden te doen zal hebben.’
Er zijn geen kamermeisjes die de bedden opmaken, je moet zelf de was doen en de eigen maaltijden bereiden. In de wederopbouwjaren zijn de moeders van onze Babyboomers weer met stevige hand verbannen naar het aanrecht. Op avontuur met de caravan mag, maar ze moet haar plaats wel kennen. Bij Saskia van de rubriek Vrouwenpraat roept het woord in 1959 dan ook ‘een hele kolom vrouwenergernis’ op. ‘Dat wordt dus weer ‘slepen en fourageren en behelpen en koken en afwassen en bed opmaken (…). Precies als thuis, alleen nog een draadje bezwaarlijker en omslachtiger. Eenmaal huisvrouw, altijd huisvrouw’.
Het heeft mijn tante Els gelukkig nooit weerhouden om ook met haar eigen kinderen en kleinkinderen op caravanvakantie te gaan. Bovendien is ze zo verstandig geweest om
zelf met de caravan te leren rijden. Net weduwe geworden kon ze de afgelopen zomer toch op stap.

LEES VERDER IN OPZIJ