In de Babyboomer-special van OPZIJ: De joint. Dan hoorde je erbij

Ergens in Mexico zou marihuana voor het eerst door de tabak voor sigaretten zijn gemixt en was de joint geboren, afgeleid van het Engels woord ‘join’ dat staat voor ‘samenvoegen’.

In ons land was het gebruik niet verboden toen de eerste Opiumwet tot stand kwam maar die omissie werd in 1953 rechtgezet. De Babyboomers stoorden zich er in de jaren ’70 niet erg aan, ze experimenteerden met van alles en de joint leek nog het meest onschuldig. Dat het illegaal was leidde hooguit tot een verhoging van de feestvreugde. Je kon er ook gewoon door in de gevangenis belanden (maximale straf voor het bezit: vier jaar), dat verschafte je dan een heldenstatus. In de jaren ’60 en ’70 deed je eraan mee als je jezelf tot Provo, Kabouter of Hippie had verklaard. Als in 1970 in Rotterdam het Kralingse popfestival – naar voorbeeld van Woodstock – wordt georganiseerd, gooit de politie defacto de handdoek: onmogelijk om daar dan nog te handhaven en zo ontstaat het huidige bizarre en gespleten gedoogbeleid.

LEES VERDER IN OPZIJ