In de Babyboomer-special van OPZIJ: Opeens was-ie er: de pizzeria

Uit eten in Nederland betekende destijds dat er iets te vieren was en dat deed je dan vaak bij Van der Valk of de ‘Chinees’. Maar naar mate we vaker naar het buitenland gingen ontstond hier ook de ruimte voor andere eetculturen. De Franse keuken, wat duurder en exclusiever maar toch: opeens waren er bistro’s met houten borden. Veel sneller ging het met de pizza en dus de pizzeria’s. Makkelijker, goedkoper, informeler, voor elk gezinslid wat wils. Ze namen een enorme vlucht in de jaren ’70 en ’80. Natuurlijk was er een de eerste en zo’n claim of fame, daarom wordt gevochten.

Wat we weten is dat al in 1960 in Amsterdam een pizzeria werd geopend: Isola Bella, vernoemd naar een van de eilanden in het Lago Maggiore. Maar ook werd er in 1956 in datzelfde Amsterdam door een restaurant geadverteerd met een ‘Italiaanse pannenkoek’. Inmiddels zijn er meer dan 1.500 en dan tellen we de makers van Turkse en andere pizza’s niet eens mee.

LEES VERDER IN OPZIJ