In de nieuwe OPZIJ: Sheryl Sandberg. Topvrouw tussen het goed en kwaad van Facebook. Een portret

Begin dit jaar werd de topman van Facebook, Mark Zuckerberg, zoals dat heet: ‘gegrild’ in het Amerikaanse Congres, samen met de bestuurders en bedenkers van nog wat andere social media zoals TikTok. Het ging weer eens – over al het kwaad dat door hun producten wordt aangericht, met name onder kinderen. Het was enerzijds leerzaam maar aan de andere kant ook nogal dubbel. De Congresleden wisten – de hearings werden direct uitgezonden – dat hun kiezers meekeken dus van enige terughoudendheid in de vraagstelling en formuleringen was geen sprake.

Zuckerberg zat er ongemakkelijk bij en voelde zich op enig moment zelfs gedwongen om op te staan, zich om te draaien en excuses aan te bieden aan ouders van kinderen die ook in de zaal zaten.
Zo sociaal hebben we ‘m zelden gezien.

Dat alleen Mark Zuckerberg in het Congres z’n gezicht liet zien was niet zo vanzelfspre-kend, in het verleden was het ook vaak anders. Maar dit keer kon dat niet want de week ervoor had Sheryl Sandberg haar laatste positie bij Meta – het moederbedrijf van Facebook – opgegeven, ze zat nog in de Raad van Commissarissen. Tijdens verschillende crises, zoals het Cambridge Analytica-schandaal en nogal wat privacy kwesties (zie kader), werkten Zuckerberg en Sandberg nauw samen om het hoofd te bieden aan publieke verontwaardiging en de reputatie van Facebook te herstellen. Ze verschenen vaak samen op conferenties en hoorzittingen om de positie van het bedrijf te verdedigen.

LEES VERDER IN OPZIJ

%d bloggers liken dit: