In de vorige OPZIJ: Cisca Dresselhuys over politiek Den Haag, nú: ‘Heksificering’

DOOR Cisca Dresselhuys
‘Om te beginnen is het grootste verschil met vroeger het bestaan van de sociale media. En dat moet je niet onderschatten. Kamerleden en ministers krijgen bakken met kritiek, bedreigin-gen en agressie over zich heen, waarbij het opvalt dat vooral rouwen daarvan slachtoffer zijn. De ‘heksificering’ kunnen we dat wel noemen. Uit cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken bleek dat 55% van de vrouwelijke politici er last van heeft, tegen 46 % van de mannen. Inmiddels is het zo erg dat de politie van Den Haag al een speciaal team Bedreigde Politici heeft, Kamerleden zijn een soort Kop van Jut geworden, waarop iedereen vrijelijk denkt te kunnen slaan.

Topscorer op het gebied van kritiek-krijgen was minister Sigrid Kaag, die volgens onderzoek van de universiteit van Utrecht en ‘de Groene Amsterdammer’ in vijf maanden tijd 13.000 online-haatberichten kreeg. Meestal anoniem, maar in zulke heftige bewoordingen dat zij bewaking moest hebben, er kwam bijvoorbeeld een politiepost voor haar woning. We herinneren ons allemaal nog wel de beelden van de man-met-de-brandende-fakkel voor haar huisdeur, net zoals bij minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal boze boeren op trekkers voor haar deur verschenen.’ Wat betreft de zaken, die vrouwen in de politiek tegenwoordig aan de orde stellen en bereiken, is Wilma Kieskamp niet zo enthousiast. “Je ziet het activisme tegenwoordig meer onder de voorvechters van gender- en antiracisme kwesties dan onder de feministen. Wel zag je bij de formatie veel vrouwen, Wilders met Fleur Agema als secondant, BBB met Caroline van der Plas en Mona Keijzer, de VVD met Dilan Yesilgöz en Sophie Hermans en Pieter Omtzigt, die steeds steunpilaar Nicolien van Vroonhoven bij zich had. Bij links, dat ooit een voorsprong had als het om vrouwen ging, zie je nu vooral Frans Timmermans. Ik denk dat Esther Ouwehand, die sinds 2006 in de kamer zit, de rol van nestor gaat vervullen. Er zijn de afgelopen kabinetsperiode twee voor vrouwen belangrijke kwestie geregeld, een vanuit de oppositie en een vanuit een regeringspartij. Ze hadden betrekking op abortus (de vijf dagen bedenktijd zijn geschrapt en de abortuspil is inmiddels verkrijgbaar via de huisarts). Beide zaken zijn geagendeerd door Lilianne Ploumen (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks). Uitbreiding van het ouder-schapsverlof kwam er dankzij D66.’
Of een nieuw kamerbreed vrouwenoverleg nuttig zou zijn?
‘Misschien’, zegt Wilma Kieskamp, maar volgens haar zijn er tegenwoordig meer eigentijdse methoden, zoals app-groepjes, onder vrouwe-lijke Kamerleden om contact met elkaar te houden. Tenslotte de mening van Nel Roggeband over de Haagse politiek anno 2024: ‘Er moeten meer sterke vrouwen komen, de vrouwen, die er nu zitten, binden te snel in’.

LEES VERDER IN OPZIJ