In de nieuwe OPZIJ: En wat is dan de oplossing? Vrouwenquota?

Tessel ten Zweeg legt Mark Koster langs de meetlat

OPZIJ is voor jou een oude bekende. In 2008 solliciteerde je ironisch naar de functie van hoofdredacteur. Waarom vond je jezelf daar geschikt voor?
‘Ik weet niet of het grappend was. Dat was na het aftreden van Cisca Dresselhuys als hoofdredactrice, degene die deze rubriek in het leven heeft geroepen. Ik keek altijd erg naar haar op, dus ik zag mezelf wel in haar voetsporen treden. Ook ben ik al lang bekend met OPZIJ: Mijn moeder was trouw lezeres, ik zag me-nig nummer voorbijkomen op onze keukentafel. Dus het leek me wel geestig. Ik denk dat ik dat wel tot een leuk rebels blad had kunnen maken, dat meen ik echt.’

Ja, je hebt een boek geschreven over Christian van Thillo, de Belgische ondernemer achter DPG Media. Is daar ook een feministische ondertoon in te vinden, ja?

‘In het boek schrijf ik over een gesprek tussen Van Thillo en Barbara van Beukering, destijds hoofdredacteur van Het Pa-rool, waarin hij tegen haar zegt: ‘Jij komt hier nooit in de hoog-ste regionen terecht, want dat doen wij niet met een vrouw.’ Dat zegt hij letterlijk tegen haar. Eigenlijk is dat natuurlijk straf-baar, als je dat zegt. Dat kan écht niet, maar hij komt ermee weg. Sowieso is dat hele bedrijf top-down mannelijk georgani-seerd, wat vaak leidt tot ongelukken. Als die hele hiërarchie van zo’n bedrijf uit te veel macho’s bestaat, dan gaat er geheid iets mis. Daar ageer ik tegen in mijn boek.’

En wat is dan de oplossing? Vrouwenquota?
‘Nee, ik ben niet voor vrouwenquota, maar ik vind wel: Bij gelijke geschiktheid, moet je voor de vrouw gaan. Mannen vinden het misschien wel moeilijk om aangestuurd te worden door een vrouw, vinden haar misschien bitcherig of bazig, maar laat die mannen dat maar eens voelen. Laat ze er maar gewoon aan wennen. Bij de Quote hadden we ook eens een vrouwelijke baas, al die gasten konden daar niet mee omgaan. Ik vond het wel lekker om te bekijken hoe die vrouw ze allemaal de les las. Ik kan het hartstikke goed vinden met bazige vrouwen, ik hou er wel van.’

LEES VERDER IN OPZIJ