In de vorige OPZIJ: Renate Dorrestein: DE WARE AARD VAN DE NEDERLANDSE MAN

In deze editie van OPZIJ het complete boek ‘Korte metten’ met de verzamelde columns van Renate Dorrestein.

‘Hebt u daar cijfers van?’ vraagt vroeger of later onveranderlijk wel een heer als je tijdens een spreekbeurt of lezing meldt dat vrouwen er niet zo best voorstaan. Hebt u daar cijfers van! Stapelgek en stekeblind zijn zulke personen. Ze geloven waarschijnlijk pas dat het regent als Pelleboer het aantal millimeters neerslag heeft uitgerekend en tot dat moment zullen ze vast, terwijl het water hen in de kraag loopt, volhouden dat het lekker aan het zomeren is. Volgens mij zijn mannen meer onder de indruk van cijfers dan van de werkelijkheid. Ik weet waar ik het over heb, want ik ben eens, in zo’n achterzaaltje vol troebel kijkende lieden, bezweken voor de verleiding om de stumpers maar te geven wat ze verlangden: tot mijn eigen schrik riep ik klapseling fantasievol uit, dat iedereen toch wist dat het CBS secuur becijferd had dat 52,3 procent van alle vrouwen tamelijk, en 31,8 procent volstrekt ontevreden is over haar bestaan. Ik was er niet bewust op uit om ze te bedotten, echt niet hoor. Ik stond me al een uur uit te putten om die lui ons treurige lot te schilde-ren, terwijl zij mij koel en wantrouwig aanstaarden.

Met name die neeschudder op de eerste rij werkte op mijn zenuwen. Ik moest en ik zou ze plat krijgen en bingo, daar vielen de fictieve statistieken zomaar spontaan uit mijn mond. Zeer warm kreeg ik het, want ik ben bij de nonnen opgevoed en weet donders goed wanneer ik mijn onsterfelijke ziel op het spel zet. Maar niet doorkliefde mij een wrakende bliksem, noch verscheen er in vurige letters op mijn voor hoofd: ik jok.’ Wat er wel gebeurde, was dat mijn gehoor paf stond. Nou nou, werd er geneuzeld, wel wel, cijfers liegen niet, nietwaar, om deze harde gegevens kon men toch niet heen, papperlepap, dat waren nog eens schokkende bewijzen. Ook mij duizelde het, ik kan niet anders zeggen. Zo moeten jullie het voortaan dus ook doen, meis-jes. Ik kan toch vrij verstandig, meeslepend, aangrijpend en ontroerend spreken, met op gezette zette tijden ruimte voor een bevrijdende lach maar tegen cijfers leg ik het af; die zijn, zelfs als ze strikt verzonnen altijd overtuigender dan ik. Sinds ik dat weet blok ik me suf zijn, op statistieken, want ik zal dat argeloze mannenvertrouwen in de macht van het getal niet opzettelijk ondermijnen. Ik weet nu hoe het werkt en dat volstaat. Grote hoe-veelheden cijfers consumeer ik tegenwoordig dus en tot in de REM-slaap kan ik automatisch beantwoorden hoeveel getrouwde vrouwen er eigenlijk dolgraag een baan buitens-huis zouden willen hebben (43 procent).

LEES VERDER IN OPZIJ