In de nieuwe OPZIJ: De Dames van Hurkmans

Hoewel Janita en Mariëlle Hurkmans van huis uit niet werden aangemoedigd om de autobranche in te gaan, is het toch het veld gebleken waar ze het gelukkigst zijn. Met hun autoboetiek De Dames van Hurkmans in Den Bosch bieden ze service door vrouwen voor vrouwen, spelen ze met genderrollen, bereiken ze onzichtbare doelgroepen, en zetten ze zich in voor meer dames in de branche.


DOOR JASMIJN GROOT

Waar begint jullie verhaal in de autobranche?Mariëlle en Janita: ‘Onze ouders zijn in 1969 met een autobedrijf begonnen. We zijn wat dat betreft genetisch belast. En we moesten als kind zijnde gewoon meehel-pen. We hadden ook een benzinepomp aan huis, die we om de beurt moesten bemannen. We kwamen echt uit een ondernemersgezin, iedereen moest meewerken.’
‘Het was bovendien een bedrijf aan huis, dus privé en werk liepen altijd samen, de scheidslijnen waren erg dun. Allebei onze ouders waren thuis als we uit school kwamen, want ze waren bezig met het bedrijf. Als we onze vader nodig hadden, dan vonden we hem steevast in zijn werkplaats, terwijl onze moeder bezig was met de boekhouding. Het voordeel was dat onze ouders er altijd waren om met ons te eten. Wel om half 5, want om 5 uur gaan de monteurs naar huis en dan waren onze ouders weer aan het werk.Maar we zaten altijd met elkaar aan tafel. Ondanks dat ze zes dagen per week werkten, vaak 12 tot 14 uur per dag, we zagen ze in verhouding heel veel. Veel meer dan andere ouders die werkten.
‘De monteurs liepen ook allemaal binnen en wanneer de klanten hun auto kwamen halen terwijl wij zaten te eten, dan werd er een stoel aangeschoven en kwamen ze er gewoon bij zitten. Wij raakten gewend om met de klanten te praten, dat gebeurde gewoon. En die omgang met klanten is onze passie geworden en daar is het ondernemerschap uit ontstaan, alsmede de keuze om met auto’s te gaan werken. Het is echt misgegaan bij ons aan de keukentafel.’