In de nieuwe OPZIJ: De valkuil van datingapps

Voor wie in het echte leven de ware niet tegen het lijf liep, bestonden er vroeger gelukkig pagina’s aan contactadvertenties in kranten en tijdschriften. Relatiewebsites en later datingapps haalden deze praktijk in. Daten werd hiermee niet alleen vluchtiger, maar vaak ook ingewikkelder. Een analyse van de verandering in de zoektocht naar een romantische partner en onze eeuwenoude behoefte aan liefde en verleiding.


DOOR RUTH SMEETS

Oppervlakkige gesprekken en louter oordelen op basis van foto’s zorgen er bovendien voor dat liefde en aantrekkingskracht niet zelden met elkaar worden verward.
Verschil tussen liefde en aantrekkingskracht
Volgens Rattan-Tewari is dit laatste overigens van alle tijden. ‘Begrijpen wat liefde echt inhoudt, vraagt immers om levenservaring en ervaring met relaties’, vertelt ze.
‘Naarmate je ouder wordt, zie je: wat ik vroeger voelde en ervaarde, was niet meer dan vlinders in de buik en verliefdheid. Liefde gaat juist om er voor elkaar zijn in voor- en tegenspoed, om wederzijdse steun en veiligheid, om op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen.’ Hertens vult aan: ‘Er is een groot verschil tussen lust en liefde. Liefde is iets wat je opbouwt, iets wat ontstaat. Als we verliefd zijn, gaan onze hormonen met ons aan de haal. Die zorgen voor seksuele aantrekking, maar van lust alleen kunnen we niet leven.’

Wel benadrukt ze dat ook aantrekkingskracht een belangrijk onderdeel is van een gezonde relatie. En juist hierover bestaan veel misverstanden. ‘Seksuele aantrek-king gaat veel verder dan uiterlijk. Door de media vinden we dat iemand aan het perfecte plaatje moet voldoen en leggen we veel nadruk op uiterlijke kenmerken, maar iemand aantrekkelijk vinden gaat veel verder dan dat. Het gaat erom hoe zelfverzekerd iemand is, hoe iemand in het leven staat, praat, eet, zich gedraagt en welke waarden diegene heeft.’ Hertens ziet dat datingapps aan deze essentie voorbijgaan. Gingen we met contactadvertenties nog af op iemands woorden, gaat het nu puur om iemands foto’s. ‘Daarmee heb je bij iemand misschien niet meteen een wauw-effect, terwijl diegene heel mooi blijkt te zijn als je hem of haar leert kennen. En het omgekeerde bestaat ook. Dat leidt tot teleurstelling. Het gaat niet om uiterlijk, maar om wie je bent als persoon. Dit maakt je uiteindelijk aantrekkelijk voor een iemand. Veel mensen maken zichzelf hierover iets wijs.’