In de nieuwe OPZIJ: Boekrecensies kennen een forse genderbias ten gunste van mannelijke schrijvers

Het is vrijdag 31 mei 2024 en we kijken naar de Bestseller 60. De deadline voor deze editie van OPZIJ is er zo’n beetje en we willen het meest actuele overzicht meenemen. Waarin zijn we vooral geïnteresseerd? Uiteraard: hoeveel vrouwen staan erin, je blijft toch hopen. Want vrouwen lezen in elk geval meer en langer dan mannen, dat wordt regelmatig onderzocht, in 2018 nog door het Sociaal en Cultureel Planbureau dat verslag deed in het rapport ‘Lees:Tijd’.

We weten dat vrouwen schrijven. We weten dat vrouwen lezen. Het is tijd om ons af te vragen waarom de cijfers die feiten niet vertegenwoordigen.

De Bestseller 60
De ondervertegenwoordiging van vrouwen in wat de Bestseller 60 heet is iets van grote zorg zoals Corina Koolen in haar Dit is geen vrouwenboek in 2020 beschreef. Ze heeft het over een flinke correlatie tussen de bestverkochte boeken en de mate waarin diezelfde boeken in bibliotheken worden geleend. Jeroen Dera, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen beschreef hoe docenten de bestsellerlijsten vaak gebruiken bij hun advies voor een leeslijst. Het zijn elkaar versterkende effecten. LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ