In de nieuwe OPZIJ: De persoonlijke reis in boeken van Roos Schlikker (1)

Roos Schlikker (1975) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en deed een postdoc journalistiek. In 2013 kreeg ze een column in Het Parool waarna ze uitgroeide tot bekend gezicht van de krant.
Naast Het Parool schrijft Schlikker columns voor LINDA., Libelle en Psychologie. Ze is geregeld te horen op Radio 1 en te zien op televisie onder meer als tafeldame bij DWDD, Half Acht en Vandaag Inside. Ook deed ze mee aan Wie is de Mol?. Naast columns maakt Schlikker scenario’s voor theater en televisie. Ook is ze auteur van diverse bestseller-romans (Huisje boompje beest, Vier wandelaars en een Siciliaan) en het autobio-grafische Moeder van glas.

Ik heb een vriend en die heet Kees. Kees weet niet dat ik zijn vriend ben, want hij bestaat niet. Maar voor mij is hij levensecht. Is het omdat ik ook Rosa heet, net als het meisje op wie Kees een oogje had? Nou nee. Het is eerder omdat ik eigenlijk Kees heet. Kees de jongen.
Ik had het boek op geen beter moment kunnen lezen. Ik was dertien en Theo Thijssen’s roman was weliswaar een heel ouderwets en destijds totaal on-hip boek, maar mijn vader gaf het me cadeau en dus begon ik er schoorvoetend aan. Niet wetende dat dit boek mijn leven zou veranderen.
“D’r was één lichtpunt. Hij had ‘n mooie das. Warempel een beetje deftige das, van een soort goed dat nooit kreukelde. Er zat wel een gaatje in die das, maar dat kon je net maken dat wegviel in de knoop.
En, bij die das begon Kees dan te fantaseren als-ie in bed lag: als-ie bij die das alleen-nog-maar een platte boord had, dan leek z’n bloes al fijner. En dan kwam-ie naar school gelopen, en keek diepzinnig. ‘Doe je nog mee?’ vroegen dan de jongens bescheiden. Hij was in nadenken en zei ‘Hè?’
En de jongens dropen af, en gingen spelen.

LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ