In de nieuwe OPZIJ: De persoonlijke reis in boeken van Ruth Smeets (1)

Ruth Smeets is journalist en schrijft voor verschillende (online) magazines, waaronder Libelle,
Margriet, Flair en Opzij. Ze groeide op in Zuid- Limburg, studeerde in Tilburg en verhuisde op
haar drieëntwintigste in haar eentje naar haar droomstad Parijs.

Daarmee ging haar jonge meisjesdroom in vervulling. Als ze niet zit te tikken voor magazines, schrijft ze in dagboekjes, reist ze, maakt ze lange wandelingen, eet ze met geliefden, en vind je haar elke andere seconde waarschijnlijk met haar neus in een boek. Haar leeslijstje is oneindig. Boeken boden haar op jonge leeftijd al de mogelijkheid om plekken over de hele wereld te ontdekken. Misschien voelden ze op sommige momenten zelfs als haar redding.

Als beginnende tiener leende ik gretig boeken met mijn gratis bibliotheekkaart. Eén van de verhalen die destijds een blijvende indruk achterliet was Schuld van Simone van der Vlugt. Zelfs op latere leeftijd denk ik er heel soms nog aan. Geschreven voor tieners gaat dit verhaal over een meisje met een bijzondere gave. Over verdriet en vriendschap, schuldgevoel en de bevrijding daarvan. Voor mij markeert het mijn vroege liefde voor lezen en de overgang van kinder-boeken naar boeken met een serieuzere ondertoon. Extra bijzonder is het dankzij de gevoeligheid van het hoofdpersonage, iets waaraan ik als tiener relateerde. Als kind dacht ik lang dat gevoeligheid een zwakte is, iets om aan te werken, te verbeteren. Nu zie ik het juist als mijn kracht. Dit boek laat dat ook maar weer zien. Het vervolg Vlinders verslond ik daarna al net zo graag. LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ