‘In de armste klassen van de bevolking is het altijd heel normaal geweest dat vrouwen werkten, zowel gehuwden als ongehuwden’.
Meestal niet in loondienst, maar bijvoorbeeld als garnalenpelster of dienstmeisje.
Ook econome Hettie Pott-Buter (80) houdt zich al vele jaren bezig met de financiële positie van vrouwen. Geboren in een onbewoonbaar verklaarde woning in een arme wijk in het centrum van Zwolle, heeft ze altijd werkende vrouwen om zich heen gezien. Haar moeder werd wees op 13-jarige leeftijd en moest zich vanaf die tijd maar zelf zien te redden.
Door Cisca Dresselhuijs
‘In de armste klassen van de bevolking is het altijd heel normaal geweest dat vrouwen werkten, zowel gehuwden als ongehuwden. Meestal niet in loondienst, maar bijvoorbeeld als garnalenpelster of dienstmeisje. Helaas heeft ze dat tot de dag vandaag nooit een goed inkomen opgeleverd. Weinigen zien dat vrouwen aan de onderkant van de samenleving het slecht hebben, ook na hun 65ste. Zelden hebben ze zoiets als een toereikend eigen pensioen. Hoger opgeleide vrouwen redden het financieel wel, maar veel anderen zeker niet. Ik ben zelf pas op m’n 38ste afgestudeerd als econoom. Daarvoor was ik met mijn man geëmigreerd naar Canada, had drie kinderen gekregen en was financieel afhankelijk. Na terugkomst in Nederland werd ik gegrepen door vrouwen als Hieke Snijders-Borst, Marga Bruijn-Hundt en Hedy ‘d Ancona. Na mijn afstuderen kon ik gelijk een baan krijgen aan de universiteit van Amsterdam. Mijn passie werd de onrechtvaardige ongelijkheid in de sociale- en belastingwetgeving aan de kaak stellen. Nederland staat wereldwijd gezien op de 11de plaats qua financiële onafhankelijkheid van vrouwen, maar ik ben het helemaal eens met Joop Schippers, dat zegt op zich weinig. Ik zie dat vrouwen tegenwoordig weer minder beschermd worden dan een generatie geleden, ik ben daar heel bezorgd over. Hoe bereiken we de jonge vrouwen, zodat die zich gaan bezighouden met zaken als gelijkstelling in de belasting- en pensioen-wetgeving?
LEES ER ALLES OVER IN DE NIEUWE OPZIJ