Amnesty at Women’s March x Let’s talk about YES

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum - 08/03/2020
09:30 - 12:30

Locatie
Amnesty International Nederland

Categorieën


Seks zonder instemming is niet ok. Dat klinkt heel simpel toch? Maar helaas werkt het in de realiteit toch anders. Wil je iets doen tegen seksueel geweld en verkrachting in Nederland? Wil je meepraten over Consent? (seks met instemming). Wat is Consent eigenlijk. Hoe doe je dat? Let’s talk about YES!

Kom naar de informatiebijeenkomst van Amnesty International op zondag 8 maart, voorafgaand aan de Women’s March.

Je krijgt van Amnesty een presentatie over de campagne: “Let’s talk about YES” en er zijn externe sprekers uitgenodigd om hier meer over te vertellen. Daarop volgt een workshop door Wonda Women en zullen er samen protestborden gemaakt worden om mee te lopen met de Women’s March!

PROGRAMMA
09:30   Inloop met koffie & thee
10:00   Justine van de Beek: Werkzaam als Youth Ambassador Sexual and Reproductive Health and Rights verteld meer over consent en freezing.
10:20   Presentatie door Amnesty over waarom we deze campagne voeren.
10:30   Dennis Snorremans aan het woord: Werkzaam bij Sex Matters verteld meer over consent onder alle genders, The Wheel of Consent en praktische tips voor jezelf na deze sessie.
11:00   Parallel sessie workshops

WORKSHOPS
1 –  Workshop Consent (2 x sessie van 30 minuten) door Wonda Women. Zeven lessen over consent en je mag meteen oefenen.
2 – Workshop borden maken om mee te lopen tijdens de Women’s March

Meld je hier aan en ontvang je gratis entree bewijs. Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Waarom voert Amnesty actie op dit onderwerp?

Seksueel geweld en verkrachting zijn een zeer ernstig en groot probleem in Nederland. Het treft vrouwen in het bijzonder wat nauw samenhangt met structurele machtsongelijkheid, discriminatie en diepgewortelde genderstereotyperingen. Slechts een klein deel van de vrouwen meldt verkrachting, nog minder doen aangiften en het aantal vervolging en veroordeling is marginaal.

De Nederlandse overheid doet onvoldoende om verkrachting en seksueel geweld te voorkomen en slachtoffers te beschermen. Amnesty start daarom een campagne om seks zonder instemming strafbaar te stellen als verkrachting. De huidige Strafwet zegt dat onvrijwillige seks alleen verkrachting is als dwang en geweld bewezen zijn. Maar wat als je geen blauwe plekken hebt? En wat als iemand van schrik verlamt?

Ons Wetboek van strafrecht zegt dat onvrijwillige seks alleen verkrachting is als dwang en geweld bewezen zijn. Maar wat als je geen blauwe plekken hebt? En wat als iemand van schrik verlamt? Amnesty start een campagne om seks zonder instemming strafbaar te stellen als verkrachting. Daarnaast wil Amnesty dat iedereen (alle genders!) zich bewuster wordt van het belang en het positieve effect van consent.

Meer informatie over de campagne op vind je hier.

Meer lezen van Opzij? Bestel dan nu direct het nieuwe nummer!