Gendergeschiedenisdag 2020: Hoe komen vrouwen in de Canon?

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum - 03/04/2020
13:00 - 17:00

Locatie
Universiteit Leiden - Het Gravensteen

Categorieën


Op dit moment besteedt de Canon aandacht aan drie vrouwen: Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt. Kan dat niet anders?

Op vrijdag 3 april 2020 organiseren Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG) weer een Gendergeschiedenisdag! Ditmaal aan de Universiteit Leiden. Wetenschappers en onderzoekers delen hun visie over de Canon en hoe vrouwen daarin tot hun recht komen.

Welke plek hebben vrouwen binnen de Canon? Is er ruimte voor een genderperspectief? De Canon wordt momenteel herzien en het is te verwachten dat er wat betreft vrouwen in de Canon anno 2020 stappen zullen worden gezet. Maar zijn er nog aanbevelingen te formuleren die de commissie écht moet meenemen? En hoe belangrijk is de Canon eigenlijk?

In lezingen, pitches en een paneldiscussie worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis besproken met bijzondere aandacht voor de Canon. Zoals elk jaar wordt tijdens de Gendergeschiedenisdag ook de Johanna Naber scriptieprijs uitgereikt.

Programma

13:00 – 16:30: Lezingen, pitches en paneldiscussie over gender- en vrouwengeschiedenis en de Canon
16:00 – 16:30: Uitreiking Johanna Naber scriptieprijs
16:30 – 17:00: Overdracht voorzitterschap  Vereniging voor Gendergeschiedenis

Het programma wordt afgesloten met een feestelijke borrel.

Johanna Naber scriptieprijs

Dit jaar zal voor de achttiende maal de Johanna Naberprijs worden uitgereikt, voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Tijd: Inloop vanaf 12:30 met koffie en thee, het programma start om 13:00 en duurt tot 17:00. De dag wordt afgesloten met een feestelijk drankje.

Sprekers

Canon discussie door o.a.:

Prof. dr. Geertje Mak is bijzonder hoogleraar politieke gendergeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Dineke Stam is erfgoedspecialist en publiceerde over o.a. de geschiedenis van vrouwen en slavernij.
Annemiek Houwen is historica en doet onderzoek naar beeldvorming in het onderwijs.

Pitches door:

Prof.dr. Marlou Schrover – over migratie en de intersecties met klasse, gender en etniciteit en het interdisciplinaire onderzoekscentrum Migration and Diversity.
Prof.dr. Monika Baar – over handicap in internationaal en historisch perspectief en de betekenis van 1981 als International Year of Disabled Persons.
Prof.dr. Ariadne Schmidt – over de geschiedenis van de (Leidse) stadscultuur met bijzondere aandacht voor gender en werk in het vroegmoderne Europa
Dr. Andrew Shield – over het ‘Leiden Queer History Network’ (LQHN).
Dr. Lotte Fikkers – over langverborgen vrouwenstemmen in Engelse manuscripten uit de 16e en 17e eeuw.
Nina Littel – over de geschiedenis van LHBTI-ers met een handicap en LHBT archieven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en West-Duitsland vanaf de jaren 1970.
Rosanne Schot – over het Feminist Evolution Leiden (FEL).

Tickets voor het event zijn hier te bestellen en kosten 5,- euro.

Meer lezen van Opzij? Bestel direct het nieuwe nummer.