Shopping

Steun Opzij zonder dat het u iets kost.

Opzij werkt samen met Bol.com. Als u via de Opzij-site of vanuit onze nieuwsbrief een boek of een ander artikel bij Bol.com koopt betaalt u dezelfde prijs als altijd en bij andere (online)winkels. Maar Opzij ontvangt van Bol.com een paar procent commissie over uw aankoopprijs. U koopt wat u toch al gekocht zou hebben, betaalt hetzelfde en u helpt Opzij. De artikelen hieronder bespreken we in het huidige nummer van Opzij.

ellebogenFatma Aydemir, Ellebogen
De zeventienjarige Hazal Akgündüz is geboren in Berlijn. Er werd beloofd dat ze alles kon worden wat ze maar wilde. Maar steeds opnieuw moet ze opboksen tegen vooroordelen en discriminatie. Tot ze op een nacht te veel gedronken heeft en een Duitse student die haar uitdaagt, voor de metro duwt. Als de politie haar achterna zit vlucht Hazal naar Istanbul, waar ze nooit eerder is geweest. Hoe gaat het haar verder?

Koop dit boek bij bol.com

heldenlevenPersis Bekkering, Een heldenleven
Igor is een held. Hij kan alles. En wat hij nog niet kan leert hij sneller dan iedereen. Iedereen wil in de buurt zijn van deze levende legende. Hij is een beroemde straatfotograaf, kookt op sterrenniveau en voorziet ‘s werelds grootste dirigenten van advies. Zelf speelt hij natuurlijk verbluffend de viool, zijn spel is foutloos en perfect. Zo perfect dat het een probleem is geworden. Zijn nieuwe muziekvriend confronteert hem ermee. Levert perfecte beheersing van zijn instrument eigenlijk wel echte muziek op? Als Igor op een dag wakker wordt in het bed van de jonge, veel te serieuze beeldend kunstenares Kiriko, wordt hij weer geconfronteerd met de uiterste consequenties van zijn heldendom.

Koop dit boek bij bol.com

waarheidMelanie Raabe, De waarheid
Zeven jaar geleden is de rijke zakenman Philipp Petersen tijdens een reis naar Zuid-Amerika spoorloos verdwenen. Sindsdien leeft zijn vrouw Sarah alleen met hun zoontje, en heeft ze langzaam haar leven weer opgepakt. Maar dan ontvangt ze een schokkend bericht: Philipp leeft nog en was het slachtoffer van een ontvoering. De media duiken op de zaak en in alle drukte en chaos probeert Sarah grip te krijgen op deze nieuwe realiteit. Wat zal er gebeuren? Hebben Philipp en zij nog een toekomst samen? Sarah is op alles voorbereid, maar de man die tijdens het mediacircus uit het vliegtuig stapt ziet er misschien uit als haar man, hij is het niet. In shock verwelkomt ze de vreemdeling, die al snel daarna zijn eerste dreigement uit. Als Sarah zijn dubbelrol onthult zal ze alles kwijtraken: haar fijne leven, haar zoon en haar man.

Koop dit boek bij bol.com

vuilelakensAnaïs van Ertvelde, Heleen Debruyne, Vuile lakens
Seks is overal. Op tv, op straat, op social media – er is geen ontkomen aan halfnaakte lijven, suggestieve halfopen monden en spannende seksspeeltjes. Wij westerlingen moeten dus wel seksueel bevrijd zijn. Lang geloofden Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne dat ook. Maar steeds vaker merkten ze dat hun verlangens toch botsten met de bestaande normen.

Koop dit boek bij bol.com

onsterfelijkelevenRebecca Skloot, Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks
Haar naam was Henrietta Lacks, maar de medische wereld kent haar als HeLa. In de jaren vijftig werden er – zonder dat zij dat wist – kankercellen bij Henrietta weggenomen. Met behulp van deze cellen, die letterlijk onsterfelijk zijn, werden de meest uiteenlopende geneeskundige ontdekkingen gedaan en rond de verkoop ervan ontstond een miljoenenindustrie. Het leven van Henrietta bleef echter vrijwel onbekend en haar familie wist tot ruim dertig jaar geleden niet van het bestaan van de cellen af.Het boek vertelt het verhaal van de vergeten patiënte Henrietta, haar verleden en haar familie, die nog steeds worstelt met de nalatenschap van de cellen. Rebecca Skloot laat zien dat het verhaal van de familie Lacks onlosmakelijk verbonden is met de duistere geschiedenis van het experimenteren met Afro-Amerikanen, het ontstaan van de ethiek binnen de biologie en de juridische strijd over de vraag wie de baas is van de materie waar we uit bestaan.

Koop dit boek bij bol.com

Wanda Reisel en Herman Koch, Of heb ik het verzonnen?
Wat weten vrienden met een lang gedeeld verleden echt van elkaar? Wat is er waar van hun herinneringen en wat blijkt verbeelding? Schrijvers en vrienden Herman Koch en Wanda Reisel vormen een nieuw literair duo dat elkaar via brieven bevraagt over hun leven, ideeën en herinneringen. Het resultaat: een intiem verslag van een onuitgesproken verbondenheid.

Koop dit boek bij bol.com

Marja Vuijsje, Joke Smit. Biografie van een feministe
Afgelopen 25 november was het precies vijftig jaar geleden dat Joke Smit het artikel Het onbehagen bij de vrouw in De Gids publiceerde. Het werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland. Korte tijd later richtte ze, samen met Hedy d’Ancona, de actiegroep Man Vrouw Maatschappij op, manifesteerde zich in de PvdA en werd de motor achter talloze feministische initiatieven. Joke Smit bleef daarbij haar eigen koers varen. Haar feminisme was radicaal, haar politieke strategie sociaaldemocratisch, haar inborst calvinistisch en haar levenshouding libertair. Ze maakte zich al los van het geloof van haar ouders toen dat nog niet in de mode was. Ze had al een vrij huwelijk toen de seksuele revolutie nog niet in zicht was. En ze combineerde het moederschap met een volledige baan toen werken voor getrouwde vrouwen nog als taboe werd beschouwd.

Koop dit boek bij bol.com

verbintenisAlice Hoffman, De verbintenis van tegenpolen
Op het tropische eiland Saint Thomas in het begin van de negentiende eeuw droomt de Creoolse Rachel van een leven in het verre Parijs. Rachels moeder, een toonaangevende vrouw binnen de Joodse gemeenschap die is ontsnapt aan de Inquisitie, huwelijkt haar dochter echter uit aan een oudere weduwnaar met drie kinderen. Als haar echtgenoot plotseling overlijdt en zijn jongere neef Frédérick uit Frankrijk overkomt om de nalatenschap te regelen, neemt Rachel haar leven in eigen hand en begint ze een hartstochtelijke verhouding. Dat leidt tot een schandaal dat haar hele familie treft. Ook haar lievelingszoon, die een van de grootste kunstenaars van Frankrijk zal worden – de grondlegger van het impressionisme, vriend van Manet en mentor van Cézanne: Camille Pissarro.

Koop dit boek bij bol.com

beste vanFay Weldon, Dood van een duivelin
Ruth Patchett, de lelijke, bedrogen huisvrouw die eerder zoete wraak nam op haar man en diens minnares, is nu in de tachtig. Haar kinderen willen geen contact meer met haar. Maar ze heeft een kleinzoon, een opvallend mooie, zelfverzekerde twintiger die schijnbaar alles heeft – behalve het juiste geslacht. Het boek is het vervolg op de roman Levens en liefdes van een duivelin, die Fay Weldon in 1983 publiceerde. Feministisch boegbeeld Weldon (1931) schrijft vaker over vrouwen die door de patriarchale structuur van de samenleving in het nauw komen. Ook houdt ze van lekker provoceren, dat bleek wel in een interview met de Volkskrant. #MeToo vond ze ‘hysterisch’: “Het is zo modieus geworden om een willoos slachtoffer te zijn.” Haar advies is dat je ook een beetje van je af moet kunnen bijten, en als je je leuk kleedt, kun je erop wachten dat je bepaalde reacties bij mannen uitlokt. De (mannelijke) interviewer reageert: “Er verzorgd en aantrekkelijk uitzien is toch geen uitnodiging om te worden lastiggevallen?” Weldon: “Ah, ik merk dat u correct bent afgericht. Het is de vrouwen in Nederland goed gelukt om van mannen als u feministen te maken.”

Koop dit boek bij bol.com

 

Jenna Blum, De verloren familieverloren
De nieuwe roman van de auteur van Het familieportret. De Duits-Joodse Peter overleefde Theresienstadt en Auschwitz, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog vlucht hij weg uit Europa en begint een nieuw leven in de VS. Hij trouwt met June en ze krijgen een dochter, Elsbeth. Maar de herinneringen aan de oorlog laten zich niet wegstoppen en Peter dreigt opnieuw alles te verliezen wat hem lief is. De verloren familie is een boek over hoe een oorlogsverleden zijn weerslag heeft op een hele familie.

Koop dit boek bij bol.com

wat het hart verwoestJohn Boyne – Wat het hart verwoest
Een weergaloze nieuwe roman van de auteur van De jongen in de gestreepte pyjama en De jongen die zijn vader zocht. Ierland, 1945. Cyril Avery is geen echte Avery. Maar wie is hij dan wel? Cyril wordt geboren als bastaardzoon van het zestienjarige tienermeisje Catherine, die vanwege haar zwangerschap verstoten werd uit de kerk. De rijke familie Avery besluit de jongen te adopteren, maar waarom eigenlijk? Ze laten geen gelegenheid onbenut om hem in te wrijven dat hij er eigenlijk niet bij hoort. Cyril voelt dat hij anders is, en net zoals hij zich niet thuis voelt bij de Avery’s, is hij ook niet op zijn plek in het zwaar katholieke, naoorlogse Ierland. Als hij de flamboyante Julian Woodbead ontmoet begint zijn zoektocht naar zijn identiteit, het geluk en de liefde.

Koop dit boek bij bol.com

wie niet wegM.J. Arlidge, Wie niet weg is
Het ijzersterke zesde deel in de serie over Helen Grace. Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze in de gevangenis. Tussen de moordenaars die zij daar zelf heeft doen belanden, zal ze moeten overleven tot haar zaak voorkomt en ze haar onschuld kan aantonen. Maar ze heeft vijanden voor wie het belangrijk is dat haar zaak gesloten blijft. Als er in de cel naast Helen een verminkt lichaam wordt gevonden, gaat ze met gevaar voor eigen leven op zoek naar de moordenaar.

Koop dit boek bij bol.com

hemelsproeten3. Alex Boogers, Onder een hemel van sproeten
De nieuwe roman van de auteur van Alleen met de goden. Harvey is een jongen van Surinaamse afkomst, die met zijn moeder in een achterstandswijk woont waar iedereen vecht om te overleven. Hij sluit vriendschap met zijn buurmeisje Amy. Zij heeft een afschuwelijk geheim, waar ze niet over durft te praten. De enige die ze vertrouwt is Jacob, een oude weduwnaar die onlangs zijn vrouw verloor aan kanker. Alex Boogers schrijft met Onder een hemel van sproeten een roman over vriendschap en eenzaamheid, afkomst en discriminatie, trauma’s en wraak.

Koop dit boek bij bol.com

millennium5David Lagercrantz, De man die zijn schaduw zocht – Millennium 5
Lisbeth Salander en Mikael Blomkwist zijn terug! Na een heldhaftige actie belandt Lisbeth Salander voor korte tijd in een vrouwengevangenis. Met haar sterke rechtvaardigheidsgevoel kan ze niet lijdzaam toezien hoe de gevangene in de cel naast haar, de timide Farida Kazi, geterroriseerd wordt door bendelid Benito. De bewakers willen of durven er niets aan te doen. Als haar oude voogd Holger Palmgren Lisbeth bezoekt en vertelt dat hij documenten heeft over hoe zij als meisje door de autoriteiten behandeld werd, gaat Lisbeth op onderzoek uit. De naam van vermogensbeheerder Leo Mannheimer komt naar voren en ze wil dat haar goede vriend, journalist Mikael Blomkwist onderzoek naar hem doet. Intussen is Lisbeth in de gevangenis niet meer veilig. (-)

Koop dit boek bij bol.com

%d bloggers liken dit: