Home Shopping

Shopping

Steun Opzij zonder dat het u iets kost.

Opzij werkt samen met Bol.com. Als u via de Opzij-site of vanuit onze nieuwsbrief een boek of een ander artikel bij Bol.com koopt betaalt u dezelfde prijs als altijd en bij andere (online)winkels. Maar Opzij ontvangt van Bol.com een paar procent commissie over uw aankoopprijs. U koopt wat u toch al gekocht zou hebben, betaalt hetzelfde en u helpt Opzij. De artikelen hieronder bespreken we in het huidige nummer van Opzij.

europees idSophie in ’t Veld, Een Europees ID
In het tijdperk van Trump, Brexit, Google, terrorisme en vluchtelingenstromen gaat politiek steeds vaker over identiteit. De vertrouwde sociale en politieke orde wordt razendsnel en ingrijpend door elkaar geschud. In die turbulentie zoeken mensen houvast in nationale symboliek. Maar Europa is al veel meer onderdeel van onze identiteit dan we denken. Ironisch genoeg erkennen juist anti-EU-partijen Europa allang als waardegemeenschap. Ze kiezen bewust de EU als platform voor hun nationalistische, xenofobe, reactionaire agenda. Hoog tijd dat ook de andere stemmen zich laten horen. Europese waarden zijn de waarborg voor onze manier van leven. Europa staat voor pluralisme, vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Dat is wie we zijn.

Koop dit boek bij bol.com

Renske de Greef, Waarom ik mensen niet in mootjes hak
Waarom willen vrouwen zo graag “one of the guys’ zijn? Zouden we niet eens moeten ophouden met het stellen van de compleet nietszeggende vraag “Hoe gaat het’? En wat is eigenlijk het idee achter skinny jeans voor baby’s? Sinds 2015 verschijnt in de zaterdagkrant van nrc.next iedere week een stripcolumn van Renske de Greef onder de naam “Renske Stript’: met de hand geschreven en getekende columns waarin woord en beeld elkaar perfect ondersteunen. Waarom ik mensen niet in mootjes hak is de eerste bundeling van deze stripcolumns. Van urgente vragen over seksisme en gender tot lichtvoetige bespiegelingen over sociale omgangsvormen en de ongemakken van het moderne leven.

Koop dit boek bij bol.com

negrolandMargo Jefferson, Negroland
Als dochter van een kinderarts en een modieuze moeder groeide Margo Jefferson op te midden van de hoogopgeleide en welvarende zwarte elite in Chicago in tijden van segregatie – in wat zij ‘Negroland’ noemt. Tegen de achtergrond van beslissende historische gebeurtenissen als de burgerrechtenbeweging, de opkomst van het feminisme en de schijn van een postraciale tijd, brengt Jefferson haar leven in kaart, dat werd getekend door psychologische en morele tegenstellingen in een zwarte middenklasse met ogenschijnlijke privileges.

Koop dit boek bij bol.com

Franca Treur, Hoor nu mijn stem
Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God? Wat doet het met je wanneer je merkt dat men op jouw plek liever iemand anders ziet? Gina, zelfverklaard beste radio-interviewer van Nederland, verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. De vraag is hoe het met haar eigen innerlijk staat.

Koop dit boek bij bol.com

verdwenenHaylen Beck, Verdwenen
Audra Kinney is op de vlucht met haar twee kinderen, zo ver mogelijk weg van New York en haar gewelddadige echtgenoot. In Arizona wordt ze aangehouden door de politie. De sheriff doorzoekt haar auto en vindt drugs in de achterbak. Ze moet mee naar het bureau. Na de ondervraging mag ze weg. Aan een agent vraagt ze waar haar kinderen zijn. Het verbijsterende antwoord: “Welke kinderen?”

Koop dit boek bij bol.com

in alle stedenAukelien Weverling, In alle steden
Bennie is een rasoptimist: ontslagen, alcoholist, maar vol goede moed. In een samenleving waarin de scheiding tussen arm en rijk steeds scherper is geworden, zoekt hij zich een weg langs illegale dranklokalen. Hij beweegt zich opgewekt door een maatschappij waarin nog maar twee soorten onderwijs mogelijk zijn, gezondheid een eigen verantwoordelijkheid is en religie verenigd is tegen een gemeenschappelijke vijand. Met zijn maatschappelijke status op nul zwerft hij van baan naar baan. Hij probeert een weg terug te vinden naar een beter bestaan, waarin een bont gezelschap van lotgenoten hem bijstaat. Aukelien Weverling (1977) beschrijft een wereld waarin het recht van de sterkte geldt.

Koop dit boek bij bol.com

Jennifer Egan, Manhattan Beach
Het is 1940 en we zijn in New York. Op de marinebasis in Brooklyn wemelt het tijdens de oorlog van de vrouwelijke arbeiders met banen die voorheen niet voor hen waren weggelegd. Onder hen bevindt zich de achttienjarige Anna Kerrigan, dochter van een ondergrondse koerier die zijn gezin onverwachts in de steek liet.Na een zware duikopleiding waarbij ze veel moed en wilskracht toont, wordt Anna de eerste vrouwelijke marineduikster. Ze is vastbesloten het mysterie rond de verdwijning van haar vader op te lossen. Ook al betekent dit dat zij zal moeten infiltreren in de maffiawereld van New York. Manhattan Beach is de nieuwe roman van Pulitzer Prize winnares Jennifer Egan.

Koop dit boek bij bol.com

liever horen weRenate Dorrestein, Liever horen we onszelf
De jonge fotografe Mila vindt de liefde van haar leven. Ze doet alles om hem gelukkig te houden, ook als hij een van zijn buien heeft. Maar dan verdwijnt hij op een dag spoorloos. Het zeilschip waarmee hij woedend is vertrokken, wordt onbemand teruggevonden. Heeft hij een ongeluk geënsceneerd om met de noorderzon te kunnen verdwijnen – of is er iets anders aan de hand? Liever horen we onszelf is de niet eerder gepubliceerde novelle van Renate Dorrestein (1954). Ze vertelt een liefdesverhaal vol onverwachte wendingen. Een verhaal over dromen en over wat we onszelf wijsmaken, omdat we soms niet anders kunnen.

Koop dit boek bij bol.com

 

beste vanRiikka Pulkkinnen, De beste van alle mogeljike werelden
Actrice Aurelia is precies even oud als de vrije wereld: ze is geboren in 1989, het jaar dat de Berlijnse Muur viel. Drie jaar later vond een familietragedie plaats die zij niet onder ogen wil zien. In plaats daarvan bouwt z e een muur om zichzelf heen en stort ze zich op haar acteercarrière. Juist daar, op het toneel, komen haar herinneringen weer tot leven: wat is er precies gebeurd in Berlijn toen ze een klein meisje was? De Finse Riikka Pulkkinen (1980) debuteerde in 2009 met De Grens. Ze schreef haar nieuwste roman met in haar achterhoofd de vraag in welke wereld ze haar kinderen wil opvoeden, het Europa van na de val van de Muur of een Europa met een nieuwe muur eromheen.

Koop dit boek bij bol.com

Bart Lankester, Kom vrouwen, aangepakt
De West-Friese arbeidersvrouw Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) is moeder van twee dochters. Op een dag besluit zij haar leven helemaal om te gooien: ze gaat de politiek in en zet haar gezin op de tweede plaats. Met zelfstudie en cursussen klimt ze op tot vertrouwelinge van de vermaarde linkssocialist Henk Sneevliet. Ze bekleedt vooraanstaande posities in de Revolutionair Socialistische Partij, richt een vrouwenbond op met een radicaalfeministisch programma en gaat voorop bij een grote werklozenstaking in de Wieringermeer. In WOII gaat de Sneevliet-groep ondergronds. Na verraad en arrestatie beleeft Trien gruwelijke jaren in concentratiekamp Ravensbrück. Geestelijk geknakt maar niet gebroken blijft ze na de bevrijding haar idealen trouw en is zij tot op hoge leeftijd politiek en maatschappelijk actief.

Koop dit boek bij bol.com

sax candyCandy Dulfer, Sax, Candy & Rock ’n Roll
Candy Dulfer stond al op haar vijfde al met een saxofoon in haar handen. Met haar eerste eigen band stond ze nog voordat ze eindexamen had gedaan al in het voorprogramma van Madonna. Sindsdien speelde ze met muzikale helden als Prince, Van Morrison en Lionel Richie, had ze samen met Dave Stewart van The Eurythmics een wereldhit met Lily was here en verkocht ze meer dan een miljoen exemplaren van haar debuutplaat Saxuality. In Sax, Candy & Rock-’n-Roll vertelt ze openhartig over liefde en vriendschap, over hoe het is om als vrouw de leider van de band te zijn, en over haar ouders, die haar met beide benen op de grond hielden. Ook biedt het boek tientallen unieke foto’s en persoonlijke backstage verhalen over hoe het is om te werken met de grootste artiesten ter wereld.

Koop dit boek bij bol.com

wat het hart verwoestJohn Boyne – Wat het hart verwoest
Een weergaloze nieuwe roman van de auteur van De jongen in de gestreepte pyjama en De jongen die zijn vader zocht. Ierland, 1945. Cyril Avery is geen echte Avery. Maar wie is hij dan wel? Cyril wordt geboren als bastaardzoon van het zestienjarige tienermeisje Catherine, die vanwege haar zwangerschap verstoten werd uit de kerk. De rijke familie Avery besluit de jongen te adopteren, maar waarom eigenlijk? Ze laten geen gelegenheid onbenut om hem in te wrijven dat hij er eigenlijk niet bij hoort. Cyril voelt dat hij anders is, en net zoals hij zich niet thuis voelt bij de Avery’s, is hij ook niet op zijn plek in het zwaar katholieke, naoorlogse Ierland. Als hij de flamboyante Julian Woodbead ontmoet begint zijn zoektocht naar zijn identiteit, het geluk en de liefde.

Koop dit boek bij bol.com

millennium5Lagercrantz, De man die zijn schaduw zocht – Millennium 5
Lisbeth Salander en Mikael Blomkwist zijn terug! Na een heldhaftige actie belandt Lisbeth Salander voor korte tijd in een vrouwengevangenis. Met haar sterke rechtvaardigheidsgevoel kan ze niet lijdzaam toezien hoe de gevangene in de cel naast haar, de timide Farida Kazi, geterroriseerd wordt door bendelid Benito. De bewakers willen of durven er niets aan te doen.

Als haar oude voogd Holger Palmgren Lisbeth bezoekt en vertelt dat hij documenten heeft over hoe zij als meisje door de autoriteiten behandeld werd, gaat Lisbeth op onderzoek uit. De naam van vermogensbeheerder Leo Mannheimer komt naar voren en ze wil dat haar goede vriend, journalist Mikael Blomkwist onderzoek naar hem doet. Intussen is Lisbeth in de gevangenis niet meer veilig. (-)

Koop dit boek bij bol.com

weet geheimTess Gerritsen, Ik weet een geheim
Een jonge vrouw wordt dood in haar bed aangetroffen. Haar ogen zijn uit hun oogkassen gerukt en in haar hand gestopt. Is het een hint naar de horrorfilms die het slachtoffer heeft gemaakt? het onderzoek leidt rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles naar een moordzaak die jaren geleden werd opgelost. Maar zit de moordenaar wel echt in de gevangenis of loopt hij nog vrij rond? Vreemd genoeg is er iemand die weet dat zij het volgende slachtoffer wordt, maar zij heeft een geheim dat ze niet kan doorvertellen. Ik weet een geheim is weer een genadeloos spannende thriller van Tess Gerritsen, die eerder o.a. De chirurgZustermoord en Sneeuwval schreef. (-)

Koop dit boek bij bol.com

Diana Gabaldon – Zeven stenen
Voor liefhebbers van de historische romans van Diana Gabaldon, zeven nooit eerder vertaalde verhalen over de Outlander-wereld. In De gewoonten van het leger reist Lord John af naar Canada om een vriend bij te staan. In Zeven stenen lezen we over de dochter van Laoghaire MacKenzie en een rouwende, jonge weduwnaar. In Een zombieplaag arriveert Lord John op Jamaica, waar hij een slavenopstand de kop moet indrukken, of is er iets anders aan de hand? Als een blad op de wind vertelt het liefdesverhaal van Roger MacKenzies ouder en onthult wat er echt met hen gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het leven van Lord Johns broer Hal, die in aanraking komt met de vrijgevochten Minnie, komt aan bod in Een vluchtig groen. Als laatste maakt Lord John in het verhaal Belegering in het Cubaanse Havana roerige tijden mee.

Koop dit boek bij bol.com