Top 100 Meest invloedrijke vrouwen

Op 2 december 2019 werd cardioloog Angela Maas uitgeroepen tot Opzij’s Meest Invloedrijke Vrouw van 2019. 

Angela Maas is een vechter en een volhouder. Ze strijd al ruim dertig jaar voor erkenning van het vrouwenhart en de specifieke klachten die hiermee gepaard kunnen gaan.

Als beginnend arts raakte ze begin jaren negentig geïnteresseerd in vrouwencardiologie. Onder haar mannelijke vakgenoten stond ze daarom bekend als een zonderlinge. Binnen de beroepsgroep heerste lange tijd de overtuiging dat hart- en vaatproblemen typische mannenziekten zijn. “De man was de norm, hartklachten bij vrouwen waren vager en werden door mannelijke artsen afgedaan als óf overgangsklachten óf gezeur”, aldus Maas.

Er was geen aandacht voor de vraag hoe hartziekten zich bij mannen en bij vrouwen verschillend manifesteren, of dat bloedvaten van vrouwen anders verouderen. En nog steeds wil de oude generatie hartspecialisten hier niets van weten. “Ik heb hoon en minachting over me heen gehad”, vertelde Maas. Een cardioloog zei eens tegen haar: “Ik ga letterlijk kosten als ik het woord ‘gender’ hoor.”

In 2003 begon ze vanuit de Isala-kliniek een vrouwenpoli in Kampen, voor vrouwen tussen de 45 en 65 jaar met hartklachten. Haar mannelijke collega’s vonden het maar een raar initiatief, huisartsen verwezen vrouwen gewoon niet door.

Gezien alle weerstand was het daarom een reusachtige overwinning toen Maas in 2012 aan het Radboudumc in Nijmegen de eerste leerstoel vrouwencardiologie kreeg. Er bestaat inmiddels een wachttijd van een jaar voor het spreekuur van de drukbezette Maas, die ook buiten het ziekenhuis uiterst actief is. Ze startte een onderzoeksfonds voor hartonderzoek bij vrouwen en schreef het boek Hart voor vrouwen, voor een breed publiek.

Als bestuurslid van het landelijke netwerk van vrouwelijke hoogleraren (LNVH) komt ze op voor de carrièrekansen van vrouwen op universiteiten. Tijdens de uitreiking van de Opzij-prijs vertelde ze dat de boven haar gestelden (lees: mannen) tijdens haar studietijd besloten dat het goed zou zijn als er elke vijf jaar één vrouw tot de studie zou worden toegelaten. In Angela’s woorden: ‘de Excuustruus’.

In 2020 is Angela Maas namens Nederland Vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Angela Maas ontving de prijs uit handen van Opzij-hoofdredacteur Marianne Verhoeven in CC Amstel in Amsterdam. Andere winnaars waren onder andere keepster Sari van Veenendaal, SER-voorzitter Mariette Hamer en cabaretier Claudia de Breij.

Over de Opzij Top 100

De OPZIJ Top 100 bestaat uit tien categorieën (gezondheid, bedrijfsleven, politiek, sport, cultuur, openbaar bestuur/orde, onderwijs en wetenschap, media, tech en non-profit.) Elke categorie heeft een winnaar.
De Top 100 wordt samengesteld door OPZIJ om het werk, de zichtbaarheid en de impact van vrouwen in onze maatschappij te zichtbaar te maken en te vergroten. De hele top 100 is te lezen in het topvrouwennummer van OPZIJ dat nog steeds online te bestellen is.

Categorieën en de winnaars OPZIJ Top 100 :

Gezondheid – Angela Maas

Bedrijfsleven – Simone Brummelhuis

Politiek – Lilianne Ploumen

Sport – Sari van Veenendaal

Cultuur – Claudia de Breij

Openbaar bestuur/orde – Mariëtte Hamer

Onderwijs en Wetenschap – Cisca Wijmenga

Media – Angela de Jong

Tech – Janneke Niessen

Non-profit – Myrthe Hilkens

Hoe komt de Top 100 tot stand?

Met de Top 100 wil Opzij het onderwerp topvrouwen blijvend op de agenda zetten. De Top bestaat uit tien top-10 lijsten in verschillende categorieën. De redactie van Opzij raadpleegde tientallen deskundigen. Er wordt gekeken naar ‘absolute’ invloed (de macht die een functie met zich meedraagt), naar hoe ze die gebruiken en naar hoe zichtbaar de vrouwen zijn. Uit de conceptlijsten stelt een jury de definitieve lijsten samen. Van alle tien categorieën word een nummer 1 gekozen, en uit de nummers 1 een overall winnaar. De jury wisselt ieder jaar.

%d bloggers liken dit: