Vrouwenvoetbal: meer ambitie en meer fairplay dan bij mannen. Maar het salaris?

Vrouwelijke voetballers zijn ambitieuzer dan de mannen en hechten meer waarde aan fairplay. Dat blijkt uit onderzoek van Liona Soccer, het eerste voetbalkledingmerk voor meisjes en vrouwen. Het bedrijf onderzocht de verschillen in de beleving van voetbal tussen mannen en vrouwen. Voor het geld hoeven vrouwen echter nog niet de voetballerij in te gaan.

Ongeveer 30% van de voetbalsters gaf aan op het hoogste niveau te willen voetballen, tegen 8,5% van de mannen. Leonne Stentler, oprichter van Liona Soccer en ex-Oranjespeelster: “Juist omdat voetbalsters lang hebben moeten voetballen in een mannenwereld hebben ze ook meer leren vechten en zijn ze vaak echt serieus met hun sport bezig”. Ondanks de grote ambities spelen de dames op een meer respectvolle manier dan de mannen: ze halen minder vaak tegenstanders neer en zoeken minder ruzie op het veld.

35% van de vrouwelijke respondenten voelt zich overigens niet net zo serieus genomen als anderen op de club. Toch is dat volgens Stentler zeker geen slecht resultaat. “Het hoort bij de ontwikkeling van vrouwenvoetbal in een mannenwereld. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Vrouwen worden mondiger op de club, ze zitten vaker in besturen, en ook steeds meer mannen pakken het vandaag de dag goed op.”

Vrouwenvoetbal in opmars
In 2016 registreerde de KNVB 153.000 meisjes en vrouwen, een toename van 4% tegenover het seizoen 2014/2015. Er zijn steeds meer meisjes die op jonge leeftijd met voetbal beginnen. Vooral de pupillen en de jonge junioren groeien daarom hard. Als meisje kun je tegenwoordig terecht bij meer dan 2000 voetbalverenigingen die een of meerdere meisjes- en vrouwenteams hebben en competitie spelen.

Positief is ook dat de NOS sinds dit jaar aandacht besteedt aan de Eredivisie Vrouwen en natuurlijk aan het EK Vrouwen, dat aanstaande zondag van start gaat en in eigen land plaatsvindt. Op de FIFA-wereldranglijst staan de Nederlandse vrouwen twaalfde. In vergelijking met het WK van twee jaar geleden spelen veel meer van de OranjeLeeuwinnen in een buitenlandse competitie of bij een Nederlandse topclub. Vier Oranjespeelsters staan bovendien deze maand op de cover van Voetbal International, een unicum. Kortom: het vrouwenvoetbal zit in de lift.

Miljoenensalarissen
Het gaat dus goed met het vrouwenvoetbal, maar voor het geld hoef je het als vrouwelijke spits of middenvelder nog niet te doen. Waar het gemiddelde salaris van mannelijke profvoetballers in de Eredivisie op 266.000 euro per jaar ligt, kunnen vrouwen er vaak niet eens van leven. Bijvoorbeeld bij Heerenveen is een salaris van 600 euro per maand al veel. Maar altijd nog beter dan helemaal voor niets voetballen, of slechts tegen een onkostenvergoeding zoals vaak het geval is bij speelsters in de Eredivisie. Zij hebben er noodgedwongen dus een baan bij. Zo werkte Sisca Folkertsma voor haar overstap naar Ajax bij PSV in de fanstore en werkt Kelly Zeeman op de afdeling merchandise bij Ajax.

Logisch dat vrouwen direct naar het buitenland vertrekken zodra de kans zich voordoet. Zo vertrekt middenvelder Jill Roord van FC Twente deze zomer naar Bayern München. Topspits Vivianne Miedema verkaste van Bayern naar Arsenal en ging er naar eigen zeggen flink op vooruit. En de Amerikaanse Alex Morgan vangt 30.000 euro per maand bij Olympique Lyon. Toch even ter vergelijking, Lionel Messi strijkt bij Barcelona 4 ton per maand op.

Zondag 16 juli begint het EK Vrouwen met Nederland als gastland. De OranjeLeeuwinnen zitten in poule A met Noorwegen, Denemarken en België. Op de FIFA-wereldranglijst staan de Nederlandse vrouwen twaalfde.