Ook Jordanië schrapt wet: slachtoffer hoeft niet meer met verkrachter te trouwen

Verkrachters in Jordanië kunnen hun straf niet meer ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen. Vandaag stemde het parlement in met het schrappen van de bepaling die het verkrachters mogelijk maakt met hun slachtoffer te trouwen. De wet moet nog wel goedgekeurd worden door de senaat en koning Abdullah II.

Hoewel Jordanië redelijk westers georiënteerd is, stemde toch maar een nipte meerderheid voor de wetswijziging. Veel gebieden in het land zijn zeer conservatief.
Een meisje dat verkracht wordt brengt schande over haar familie. Als ze met haar verkrachter kan trouwen is de familie-eer gered, is de gedachte. Tegenstanders van de wetswijziging vinden daarom dat het omstreden artikel slachtoffers en hun familie juist in bescherming neemt.

Volgens hen stemmen ouders vaak in met een huwelijk en zouden ook slachtoffers liever met hun verkrachter trouwen dan als paria te leven in een maatschappij die hen stigmatiseert.

Cadeau gedaan aan verkrachter
Eva Abu Halaweh van mensenrechtenorganisatie Mizan for Law veegt de vloer aan met dat conservatieve standpunt: “De noodzaak van dergelijke ‘bescherming’ laat zien dat er een fundamenteel probleem zit in hoe de Jordaanse wet en maatschappij over vrouwen denken. De wet beschouwt vrouwen nog steeds als lichamen.” Ook hekelt ze de gedachte dat het vrouwenlichaam verband houdt met (familie)eer.

Ook parlementariër Wafa Bani Mustafa voerde fel campagne tegen de wet: “Geen enkele vrouw zou cadeau gedaan moeten worden aan haar verkrachter”. Ook noemt ze het essentieel de immuniteit van verkrachters te stoppen en hun slachtoffers te beschermen. Vaak zijn zij nog niet eens meerderjarig.

Afrika en Midden-Oosten
Tunesië kreeg vorige week een splinternieuwe wet die vrouwen beter moet beschermen tegen geweld. Maar onder meer Irak, Bahrein, Libanon, Koeweit, Syrië, Algerije en de Filipijnen hebben nog steeds wetten die het verkrachters mogelijk maken met hun slachtoffer te trouwen en vervolging te vermijden. Turkije overwoog eind 2016 zelfs om een dergelijke wet in te voeren, maar kreeg zo veel kritiek dat de wet er niet door kwam.