D66 moet loonverschil M/V bij publieke omroep onderzoeken

In Nederland is er geen sprake van salarisdiscriminatie van vrouwelijke presentatrices. Dat stellen omroepbazen in het AD. D66-Kamerlid Jan Paternotte is daar niet zo zeker van en wil dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) uitzoekt of mannen en vrouwen bij de publieke omroep gelijk betaald krijgen.

Paternotte wil dat Dekker onderzoekt of er bij de publieke omroep in gelijkwaardige functies verschil is in salaris tussen mannen en vrouwen. Hij vindt het opvallend dat er bij de vijf topinkomens maar één vrouw zit, namelijk Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg. Matthijs van Nieuwkerk is de best betaalde werknemer bij de publieke omroep.

Twee maanden geleden werd bekend dat de Nederlandse Publieke Omroep het salarisbeleid voor presentatoren naar beneden zou bijstellen. Het maximumbedrag was 201.000 euro bruto per jaar en werd teruggeschroefd naar 181.000 euro. Vorig jaar verdienden vijf presentatoren meer dan deze norm. Omdat de NPO geen salarissen in bestaande contracten mag verlagen kan het nog wel even duren voordat aan de nieuwe norm wordt voldaan.

BBC
In Groot-Brittannië ontstond vorige week oproer nadat de BBC haar salarissen openbaar maakte. De omroep wilde dat eigenlijk liever niet, maar werd ertoe gedwongen door de politiek. Uit de cijfers bleek dat er bij de Britse omroep een fikse loonkloof is tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies. Tientallen vrouwelijke presentatrices riepen BBC-topman Tony Hall ter verantwoording. Ze willen dat hij onmiddellijk de loonkloof aanpakt.

CBS
Het CBS publiceerde eind 2016 een rapport over verschillen in betaling tussen mannen en vrouwen in Nederland. Dat mannen gemiddeld een hoger uurloon hebben dan vrouwen is deels te verklaren door een aantal factoren. Bijvoorbeeld dat vrouwen vaker parttime werken, minder vaak managementsfuncties hebben en vaker in sectoren met lagere salarisschalen werken, zoals het onderwijs en de zorg. Daarom corrigeerde het CBS de verschillen op twintig verschillende kenmerken en kwam tot de conclusie dat er in 2014 een onverklaarbaar loonverschil was van 7% in het bedrijfsleven en 5% bij de overheid. Wel worden de verschillen steeds kleiner en verdienen jonge vrouwen inmiddels zelfs gemiddeld meer dan mannen van dezelfde leeftijd.