Sheila Sitalsing: ‘Daar gaan ze, die meisjes, met hun prachtige diploma’s onder de arm geklemd, al die bewijzen van vaardigheid, op naar een glanzende toekomst.’

De column van Sheila Sitalsing in het Juli-Augustus-nummer van OPZIJ

Meisjes van Nederland, wat zijn ze goed. Al een jaar of twintig laten ze de jongens hun hielen zien. Meer en vaker dan jongens volgen ze de hoogste onderwijsniveaus, maken ze hun opleidingen af met goede resultaten en zonder grote vertragingen. Dat merken we: vrouwen onder de 45 zijn inmiddels gemiddeld hoger opgeleid dan mannen.

Daar gaan ze, die meisjes, met hun prachtige diploma’s onder de arm geklemd, al die bewijzen van vaardigheid, op naar een glanzende toekomst. Een zelfstandig leven waarin ze zich van niemand afhankelijk hoeven te maken, met hun eigen verdiende geld hun eigen keuzes financieren. Zou je denken. Maar nee dus. Ondanks de betere opleidingen en het opheffen van wettelijke beperkingen dankzij een eeuw vrouwenstrijd kiezen ook nieuwe generaties vrouwen voor thuisblijven – of gedeeltelijk thuisblijven. Ja, ook nu nog. Ook al die meisjes die net uitgelaten hun schooltas buiten hebben gehangen aan een vlaggenstok, afstudeerborrels hebben gegeven, feestend en proostend hun leercarrière hebben afgesloten.

Ze nokken er niet meteen mee. Eerst gaan ze werken, net zo vaak en net zo veel als jongens, zo blijkt uit de statistieken. Ze werken op hogere niveaus en verdienen per uur meer geld dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, met dank aan die glanzende diploma’s.

Maar dan. Dan zijn ze een jaar of 26, 27 en dan gebeurt het. Ze nokken ermee.

Lees de hele column op Blendle (€), klik hier.

Of blader door dit nummer, hier.

Natuurlijk kunt u ook een proefabonnement nemen: € 29,75 voor vijf nummers. U krijgt een tegoed bij Bol.com van € 10,- CADEAU. Klik hier.