Een slimme meid krijgt geen spijt. ‘De belangrijkste keuze die een vrouw moet maken in haar carrière is haar partnerkeuze.’

Sheryl Sandberg, COO van Facebook, zei het al: “De belangrijkste keuze die een vrouw moet maken in haar carrière is haar partnerkeuze.”

Vreneli Stadelmaier, in 2015 ontvanger van de Joke Smit-prijs voor haar belangrijke bijdragen aan de vrouwenemancipatie, deed een onderzoek waar helaas geen al te vrolijk resultaat uit kwam.

Vijftien procent van alle hoogopgeleide vrouwen tussen de veertig en de zestig jaar is niet gelukkig met haar partnerkeuze. Doorgerekend naar de totale populatie van hoogopgeleide vrouwen in die leeftijdscategorie betekent dat er 120.000 vrouwen liever een andere partner hadden gekozen. Dat moet beter kunnen.

Uit het onderzoek komt een beeld naar voren van vrouwen die behoorlijk ambitieus aan hun carrière beginnen, zo’n 65% geeft aan toen ambitieus tot zeer ambitieus geweest te zijn. Maar dat percentage loopt snel terug na hun dertigste.

We denken dat dat te maken heeft met de realitycheck die dan volgt. Je carrière gaat niet zoals je gedacht had. Je wordt links en rechts ingehaald, je voelt je ondergewaardeerd, en met een gezin erbij overbelast. We weten uit onderzoek van Anna Fels, een Amerikaans psychotherapeute dat ambitie sterk beïnvloed wordt door succes. Hoe succesvoller je je voelt, hoe ambitieuzer je wordt. Als er dan op je werk dingen gebeuren waardoor je aan effectiviteit verliest waardoor je je gepasseerd of ondergewaardeerd voelt, heeft dat sterke gevolgen voor je ambitie.

Vrouwen zijn onvoldoende voorbereid op wat er gebeurt in de ‘werkjungle’, zo blijkt ook uit het onderzoek.

Lees het hele artikel op Blendle (€), klik hier.

Of blader door dit nummer, hier.

Natuurlijk kunt u ook een proefabonnement nemen: € 29,75 voor vijf nummers. U krijgt een tegoed bij Bol.com van € 10,- CADEAU. Klik hier.

%d bloggers liken dit: