Vivienne Ypma, directeur De Kleine Komedie: ‘De kosten daarvan betalen we van een voorstelling van een maker die wél bekend is en zorgt voor een uitverkochte zaal, zoals Youp van ‘t Hek. Zijn optreden faciliteert zo een beginnend Youpje’

Vivienne Ypma (58) is sinds 2006 directeur van De Kleine Komedie, een markant theater in het centrum van Amsterdam en voedingsbodem voor nieuw talent in cabaret en kleinkunst. Een genre dat het hoofdzakelijk zonder overheidssubsidie moet redden.

In het Juli-Augustus-nummer van OPZIJ een uitgebreid interview met haar. Hieronder wat citaten:

Een diepe band voelde ze ook met haar grootmoeder. “Een bijzondere vrouw. Ze trouwde met een man die ze kende maar nog nooit gezoend had. Haar ouders hadden gezegd: ‘Je bent 21 jaar, je hebt nog geen verkering. Dus wat gaat het worden, Jet?’ ‘Oh, ik vind Han Defoer wel leuk,’ had ze geantwoord. Die zat in Soerabaja. Haar ouders spraken met zijn ouders en nadat ze elkaar steeds intiemere brieven waren gaan schrijven, vertrok ze naar Nederlands-Indië.”

Toen Vivienne ging scheiden had haar grootmoeder haar gezegd: “Bij ons was het ook niet altijd leuk, Vivienne. Er zijn jaren geweest dat we totaal niet gelukkig waren met elkaar. Maar we hebben elkaar altijd gerespecteerd en erkend dat we allebei een eigen leven hadden en daarnaast een leven samen.”

Toch loopt het bedrijf achter De Kleine Komedie als een gesmeerde machine. “We hebben maar 17 fte’s, maar we zijn zeven dagen per week open en verdienen 84 procent van de inkomsten zelf. Dat kan doordat iedereen meerdere functies vervult.”

Lees de hele interview op Blendle (€), klik hier.

Of blader door dit nummer, hier.

Natuurlijk kunt u ook een proefabonnement nemen: € 29,75 voor vijf nummers. U krijgt een tegoed bij Bol.com van € 10,- CADEAU. Klik hier.