Wonen op een varende boot. Voor deze drie vrouwen is dat de dagelijkse werkelijkheid.

In het Juli/Augustusnummer van OPZIJ een reportage over het wonen op een varende boot. Drie vrouwen delen hun ervaringen.

Lees de hele reportage op Blendle (€), klik hier.

Of blader door dit nummer, hier.

Natuurlijk kunt u ook een proefabonnement nemen: € 29,75 voor vijf nummers. U krijgt een tegoed bij Bol.com van € 10,- CADEAU. Klik hier.

De trossen losgooien als je uit je werk komt en in slaap gesust worden door het klotsen van de golven. Voor deze drie vrouwen is dat de dagelijkse werkelijkheid: wonen op een boot.

Wat citaten:

‘Nee dat is niet koud, ja het is een tiny house en nee het schommelt niet de hele dag’. Dat stond op de verhuiskaart die Yvette de Jong (40) vorig jaar de wereld in stuurde toen ze op een zeilscheepje ging wonen. “Mensen associëren water met kou, heb ik gemerkt. Daar wordt altijd als eerste naar gevraagd”, vertelt Yvette. “Ik heb een petroleumkachel aan boord dus het is er behaaglijk warm, kan ik je vertellen.”

Als kind was Simone Kippers (27) al dol op platbodems, de historische Nederlandse zeilschepen met een platte onderkant. Later koop jij ook zo’n schip, zei haar vader dan. “Dat ik er nu één gekocht heb verbaast me niet, maar dat ik er ook op woon, dat had ik nooit gedacht”, vertelt Simone. Met haar vriend Maarten Mannaerts woont ze op een 22 meter lange tjalk, een schip met een bolle kop en een bolle kont.”

Als het zonnetje ook maar een beetje schijnt zijn Brigitte van Wegen (43) en haar zoon Ingmar (10) buiten te vinden. “Op een schip ben je veel meer verbonden met de natuur dan in een huis. Als het regent hoor je dat en als het waait voel je dat”, vertelt Brigitte. Ze woont op een 119 jaar oude tjalk, een zeilend vrachtschip. “We worden ’s ochtends wakker met het gekwaak van jonge eendjes en genieten ’s avonds van de meest geweldige zonsondergangen. ‘Mooi hè, mam’, zegt Ingmar dan tegen mij. Dat zijn echt geluksmomentjes.”