Langs de feministische meetlat: Mirjam de Blécourt/Baker McKenzie

In het septembernummer van OPZIJ: topadvocate Mirjam de Blécourt bij de Feministische Meetlat. Mirjam de Blécourt is partner bij Baker McKenzie, een van de grootste advocatenkantoren ter wereld. In 2011, 2012, 2016 en 2017 werd ze verkozen tot beste arbeidsrechtadvocaat van Europa. De Blécourt zet zich bovendien actief in voor de vrouwenzaak.

Vrouwen zijn in de meerderheid bij de studie Rechten, maar daarna haken ze af. Mirjam de Blécourt ontdekte dat dat niet kwam omdat ze kinderen kregen en het allemaal niet konden bolwerken. De arbeidscultuur binnen de advocatuur bleek het probleem te zijn. Ze vertelt hoe dat komt en wat Baker McKenzie eraan doet.  “Als je je kinderen naar school had gebracht en iets na negen uur binnenkwam, dan merkten collega’s bijvoorbeeld op: ‘Ook goedemiddag.’ Grappen die helemaal niet grappig zijn, maar die heel persoonlijk door vrouwen werden opgevat.”

De Blécourt vertelt ook over de periode dat zij in Amsterdam werkte en haar man Adriaan, nu plastisch chirurg, een opleidingsplaats kreeg in Maastricht. Hun zoontje bleef bij haar in Amsterdam. “Ik had geen kinderdagverblijf, want ik wist niet hoe ik de opvang had moeten regelen als Jur ziek werd. Bovendien sloten de crèches toen nog om 17.30 uur, dat was voor mij niet haalbaar.”

Mirjam de Blécourt kreeg het voor elkaar dat er in 2013 een wet door het parlement kwam die bedrijven aanspoort 30% vrouwen aan de top in te stellen. Hoewel het aantal vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen groeit, voldoen de meeste bedrijven niet aan de streefcijfers. “Ik vind dat als de streefcijfers niet worden gehaald, er harde quota moeten komen. Je kan mentorprogramma’s inrichten wat je wil, de awareness vergroten, maar de echte omslag volgt pas als de top van ondernemingen uit een substantieel deel vrouwen bestaat.”

Lees het volledige interview met Mirjam de Blécourt op Blendle (€) of in het septembernummer van Opzij.

Of neem een proefabonnement: € 29,75 voor vijf nummers. U krijgt een tegoed bij Bol.com van € 10,- CADEAU. Klik hier.