Reportage: De vrouwelijke bewakers van Guantanamo Bay

In het septembernummer van OPZIJ vindt u een bijzondere reportage over Guantanamo Bay van VS-correspondent Karlijn van Houwelingen. Vrouwelijke gevangenen zijn er niet in Guantanamo Bay, maar vrouwelijke bewakers wel. Hoe is het om dagelijks tussen de meest beruchte gevangenen van onze tijd te werken?

Guantanamo Bay, de van oorsprong Amerikaanse marinebasis, doet al vijftien jaar dienst als gevangenkamp voor verdachten van terrorisme. Sinds vrijgelaten gevangenen verhalen over martelingen en seksuele vernederingen naar buiten brachten heeft Guantanamo een slecht imago. Oud-president Obama was van plan de marinebasis op Cuba te sluiten, maar dat wilde het Congres niet hebben. Donald Trump beloofde juist dat het detentiecentrum open zou blijven.

Een vrouwelijke commandant vertelde aan OPZIJ dat sommige gevangenen vanwege hun geloof niet met vrouwen willen praten. De commandant vertelt: “Ze willen niet direct met ons communiceren. Dan moet een andere gedetineerde de boodschap doorgeven.”

Er ontstond een hevig debat over wat nu belangrijker was, de religieuze vrijheid van de gevangenen of genderdiscriminatie van de vrouwelijke bewakers. De militaire rechter oordeelde dat het voorkomen van genderdiscriminatie zwaarder woog, maar in de praktijk wordt daar toch van af geweken. Soms laten de vrouwelijke bewakers bepaalde taken over aan hun mannelijke collega’s. Een vrouwelijke wachtcommandant vertelt: “De anderen praten me na afloop meteen bij. We zijn een team. Over het algemeen respecteren de gevangenen dat ik de baas ben. We hebben een goede, communicatieve verstandhouding. Ze zeggen me weleens dat een gedetineerde die niet met vrouwen wil spreken het respecteert dat ik niet toch kwam.”

Lees het complete artikel ‘Guantanamo Bay, de vrouwelijke bewakers‘ op Blendle (€), klik hier.

Of blader door dit nummer, hier.

Natuurlijk kunt u ook een proefabonnement nemen: € 29,75 voor vijf nummers. U krijgt een tegoed bij Bol.com van € 10,- CADEAU. Klik hier