Langs de feministische meetlat: Carel Stolker / Universiteit Leiden

In het oktobernummer van Opzij: rector magnificus Carel Stolker en Universiteit Leiden. “Je moet altijd je optimisme bewaren. Met de doorstroom van vrouwen naar hoogleraarschappen is het echt een kwestie van volhouden. Dat vind ik ook zo leuk aan het Athena-netwerk, dat zijn optimistische types.”

In de bestuurszaal van de Universiteit Leiden hangen vier portretten: foto’s van de Leidse hoogleraren Ineke Sluiter, Judi Mesman, Naomi Ellemers en Eveline Crone. Deze vrouwelijke professoren hebben zich verenigd onder de naam Athena’s Angels en zetten zich in voor vrouwen in de wetenschap en gelijke kansen. Het is een statement: Universiteit Leiden heeft wel degelijk oog voor vrouwen.

opzij oktober

Met het percentage vrouwen aan de top van Nederlandse universiteiten is het niet best gesteld. 17% van de hoogleraren in Nederland is vrouw. In Leiden is dat 24%. Toch is 60% van de Leidse studenten vrouw, onder de promovendi is dat 49%. “Als je eerlijk naar de cijfers kijkt, er is geen enkele rechtvaardiging dat het zo langzaam gaat.”

De combinatie van werk en privéleven speelt volgens Stolker geen rol. Hij ging te rade bij Naomi Ellemers (sociaal- en organisatiepsycholoog en hoogleraar in Utrecht). “Zij vertelde dat veel vrouwen tegen de drempel aanlopen van de voorzichtige twijfel. Vrouwelijke wetenschappers krijgen vaak te horen dat ze heel goed zijn, en als ze dat niveau nog een paar jaar volhouden, dan komen ze de volgende keer zeker in aanmerking voor een hoogleraarspost, maar nu nog even niet. Naomi noemt dit het proof-it-again-fenomeen. Van mannen nemen we kennelijk eerder aan dat ze het waard zijn om hoogleraar te worden, vrouwen moeten zich langduriger bewijzen.”

Lees het volledige interview met Carel Stolker op Blendle (€) of in het oktobernummer van Opzij.

Of neem een proefabonnement: € 29,75 voor vijf nummers en krijg de Opzij Vrouwenagenda 2018 t.w.v. 18,95 CADEAU. Klik hier.

%d bloggers liken dit: