Geen Stijl’s Bart Nijman heeft nergens spijt van: ‘het werd door die stomme wijven niet begrepen.’

Geenstijl voert als motto ‘tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend’. Dat zou dan een vrijbrief moeten zijn om zo ongeveer alles te mogen zeggen en schrijven want we zijn toch gewaarschuwd?

In Nieuwe Revu mag Bart Nijman nog eens uitleggen hoe hij er in staat. Hij heeft nergens spijt van. Eerder dit jaar werd Geen Stijl door NRC-columniste Rosanne Hertzberger en haar Volkskrant-collega Loes Reijmer aangepakt. Reijmer werd door Nijman ‘teruggepakt’ met de vraag ‘Zou u haar doen’? Vervolgens ondertekenden zo’n 150 prominenten het manifest, ook een oproep aan adverteerders om ver weg te blijven van ondermeer Geen Stijl.

opzij oktober

Nijman zegt in Nieuwe Revu ‘Het was gewoon een sarcastische grap. Zij verwijt ons “een universum”, het grootste wat er is, te hebben geschapen, dus uit niets gecreëerd, voor seksistische complimentjes. Waar te beginnen als je zo’n pompeuze claim wil weerleggen? Met een sarcastische grap dus: gewoon gelijk geven. Maar ja. Dat werd door die stomme wijven niet begrepen. Idem Hertzberger: die ziet drie blote billen en begint direct een hetze tegen de meest succesvolle internetshow die er in Nederland is. Ze snapt blijkbaar de grap niet eens. Dumpertreeten, raten, hallo? Als je dat niet snapt, ben je écht een enorme NRC-abonnee. Of ik spijt heb? Ik zou het zo weer opschrijven en geen letter aanpassen. Als dát al niet meer kan omdat sommige vrouwen zich in hun doos getrapt voelen… Sorry, hoor. Moeten we dan overal een disclaimer bij gaan plaatsen dat het sarcasme is? We zijn Nieuwe Revu niet! Het is een grap, niemand dwingt je om het te lezen.’

Tja, wat moeten we met zo’n man? Destijds weigerde hij te reageren op alle commotie maar nu, in Nieuwe Revu, doet hij het alsnog. Hij heeft alle tijd gehad om na te denken maar tot reflectie heeft het niet geleid.