Tentoonstellingreeks POWERVROUWEN! opent in Oss

In het Jan Cunen museum in Oss is op 1 oktober de tentoonstelling POWERVROUWEN! geopend. OPZIJ mocht de werken een paar dagen eerder komen bewonderen in het vernieuwde museum. De exposities die worden tentoongesteld zijn Vrouwen van OranjePortretten van vijf koninginnen, Naakte emotieFotograaf Micky Hoogendijk, IconischSculpturen van Margot Homan en De pil van Oss.

De exposities verschillen erg van elkaar, maar toch is het thema van POWERVROUWEN erg duidelijk te herkennen. Bij alle tentoonstellingen staat de vrouw centraal. De expositie Vrouwen van Oranje is zo ingericht dat elke koningin een aparte ruimte heeft, met een aparte sfeer. Hierdoor krijg je niet alleen een duidelijk beeld van de tijdsgeest, maar ook van hoe de koningin in kwestie zichzelf presenteerde. Een bijzondere expositie met mooie werken van veel verschillende kunstenaars. En naast een originele Andy Warhol van koningin Beatrix, is ook de blauwe jurk te bewonderen die Máxima droeg tijdens de inhuldiging.

opzij oktober

Margot Homan heeft zich van 1984 volledig gestort op haar passie: kunst. Ze heeft met haar tentoonstelling Iconisch vrouwen neergezet op een krachtige manier. “Ik miste dat de vrouw als heldin wordt afgebeeld. In de geschiedenis zie je dat er teveel vanuit de uiterlijke schoonheid van de vrouw is gewerkt en te weinig vanuit haar innerlijke kracht. Die heldenrol is ook voor vrouwen weggelegd.”

Micky Hoogendijk fotografeert sinds ze in 2009 van haar inmiddels overleden moeder een fotocamera kreeg. Ze fotografeerde voor haar expositie Naakte emotie zichzelf, maar ook andere bijzondere modellen. “Kwetsbaarheid is voor mij echte kracht. Het durven laten zien. Naaktheid is daarbij belangrijk, om de puurheid te tonen. Werken met vrouwen is voor mij het allerbelangrijkste geworden.”

Een van de kleinere, maar zeker niet minder indrukwekkende, tentoonstellingen is De pil van Oss. In 1962 werd de anticonceptiepil in Oss geïntroduceerd. De expositie laat de grote impact zien van een klein pilletje. Hierbij worden de acties van ‘baas in eigen buik’ aangehaald en kun je meer leren over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Directeur van Lieverloo oppert voorzichtig: ‘Is het zelfbeschikkingsrecht in Oss geboren?’.

De tentoonstelling is tot en met 14 januari 2018 te bewonderen in het Jan Cunen museum in Oss.