Vandaag is het Wereldmeisjesdag

Vandaag 11 oktober, is het Wereldmeisjesdag. De dag werd in 2012 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de positie van meisjes wereldwijd. Het thema dit jaar is Girlpower.

Op initiatief van Plan International riepen de Verenigde Naties in 2012 Wereldmeisjesdag uit. Hard nodig, want over de hele wereld zijn meisjes extra kwetsbaar voor mishandeling en misbruik en krijgen ze niet de kansen die ze verdienen.

opzij oktober

Wereldmeisjesdag moet bewustzijn creëren voor de problemen waarmee jonge meisjes wereldwijd te maken krijgen. In veel ontwikkelingslanden is 1 op de 3 meisjes voor haar achttiende getrouwd. 1 op de 9 meisjes trouwt zelfs voor haar vijftiende. Deze meisjes moeten dan vaak stoppen met school en worden al moeder terwijl hun lichaam nog niet klaar is voor een zwangerschap. Daardoor lopen ze ernstige gezondheidsrisico’s.

Ruim 60 miljoen meisjes ter wereld kunnen niet naar school. Dat staat hun kans op een baan, eigen inkomen en zelfstandigheid in de weg. Ze worden zo extra kwetsbaar voor geweld en uitbuiting. Meisjes die wel naar school gaan zijn mondiger, trouwen later, en krijgen minder en gezondere kinderen. Als meisjes de kans krijgen om onderwijs te volgen nemen kindersterfte en armoede af en daar heeft de hele maatschappij profijt van.

Takeover
Wereldmeisjesdag wil ook de kracht van meisjes benadrukken. Daarom nemen vandaag vijfhonderd meisjes in zestig landen de macht over. Voor een dag worden zij burgemeester, politicus of CEO. Dit jaar wordt onder meer de Canadese premier Trudeau en de burgemeester van Parijs een dag lang vervangen door een meisje, net als Manon van Beek, de Nederlandse directeur van consultancybedrijf Accenture. Zij staat haar plaats af aan de Filipijnse Deborah. De takeovers staan symbool voor wat meisjes kunnen bereiken als zij maar genoeg kansen krijgen.