Reportage Zuid-Afrika: ‘Pech als je hier geboren bent met een vagina’

Zuid-Afrika staat bovenaan de lijst van landen waar de meeste verkrachtingen plaatsvinden. Jaarlijks lopen duizenden vrouwen daarom mee in de Walk against gender-based violence. ‘Genoeg is genoeg, vindt Marlene Le Roux.

In een donderende toespraak spreekt Le Roux de vrouwen toe. “Wij vrouwen willen veilig zijn en gewoon over straat kunnen. We moeten onze kracht hervinden en in actie komen. Het is klaar! Samen zijn we sterk. Wij eisen onze waardigheid terug!”

opzij oktober

Le Roux en andere voorvechtsters voor gelijkheid maken zich kwaad over de lakse rol van de Zuid-Afrikaanse overheid. Sharon Kouta, leidinggevende bij Narosa, een netwerk dat aids en hiv bestrijdt: “Er is geen nationaal strategisch plan om de verkrachtingen te bestrijden, het heeft gewoon geen prioriteit.” Marlene Le Roux: “De overheid doet helemaal niets. Je hebt nog steeds pech als je met een vagina geboren wordt, hier in Zuid- Afrika. Vroeg of laat word je misbruikt.” Maar: “Ik zie ook de kracht van ons vrouwen, samen. We moeten geduld hebben.”

Marlene Le Roux is CEO van het Artscape theater in Kaapstad. Haar succes kwam niet vanzelf. Ze is een gekleurde vrouw, en bovendien gehandicapt vanwege polio. Met hart en ziel vecht ze voor vrouwenrechten en gelijke behandeling van gehandicapten.

Lees het volledige artikel op Blendle (€) of in het oktobernummer van Opzij.

Of neem een proefabonnement: € 29,75 voor vijf nummers en krijg de Opzij Vrouwenagenda 2018 t.w.v. 18,95 CADEAU. Klik hier.