Stellingdame Justine van de Beek: “Ik vind het belangrijk dat vrouwen elkaar steunen. Die solidariteit is nodig.”

Justine van de Beek is een van de oprichters van Stellingdames: een online platform voor jonge vrouwen met gratis feministische artikelen. Naast haar activiteiten voor Stellingdames schrijft Van de Beek columns voor
big.nl en studeert ze sociologie. Ook spreekt ze zich uit over seksisme tijdens lezingen voor onder andere Universiteit Utrecht en TEDxYouth. Ze is daarmee de stem van een nieuwe generatie feministen. OPZIJ sprak haar over zusterschap. “Ik vind het belangrijk dat vrouwen elkaar steunen. Die solidariteit is nodig.”

Van de Beek vindt dat een feminist niet alleen moet geloven in gelijkheid tussen man en vrouw, maar daar ook actief voor moet strijden. “Zelfs iemand als Ivanka Trump noemt zichzelf nu feminist. Wat betekent het dan nog feminist te zijn?”

In haar bachelorscriptie schreef ze over slutshaming. “Veel vrouwen zeggen zelf ‘je bent een echte vrouw en een echte dame als je de man afhoudt en niet te makkelijk bent’. In de samenleving ontstaat het idee dat het mannelijk is als een man een vrouw heel erg nastreeft. En zelfs over grenzen heengaat. Ik denk dat daar helaas wel meer mensen in geloven dan niet. Daarmee zijn vrouwen ook onderdeel van het probleem.”


Bestel hier nu de OPZIJ Vrouwenagenda 2018

Met citaten van vrouwelijke pioniers. Van Aletta Jacobs tot Michelle Obama, van Eva Jinek tot Emma Watson. 

Laat je inspireren door quotes van hedendaagse helden die je al bladerend tegenkomt en maak gebruik van de handige week- en maandplanner voor al je afspraken.


Van de Beek spreekt ook over intersectionaliteit. “Als je geen racisme of seksisme erkent, dan ben je er niet voor alle vrouwen. Ook al noem je jezelf een feminist. We kunnen onszelf geen volwaardig feminist noemen als we intersectionaliteit niet erkennen.”

Lees het volledige interview met Justine van de Beek op Blendle (€) of in het oktobernummer van Opzij.
Of neem een proefabonnement: € 29,75 voor vijf nummers en krijg de Opzij Vrouwenagenda 2018 t.w.v. 18,95 CADEAU.