Dilan Yesilgöz-Zegerius: “Emancipatie betekent meer dan alleen kunnen doen wat je zelf wil”

Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius egon haar politieke carrière bij de SP en GroenLinks, maar maar draaide uiteindelijk honderdtachtig graden naar rechts. OPZIJ sprak met haar over vrijheid en emancipatie.

Een van de punten waar ze zich de komende tijd op gaat richten in haar portefeuille emancipatie is parttime werk. Ze wil de discussie aanwakkeren over de gevolgen van parttime werken. “Ik zie jonge vrouwen direct na hun studie parttime werken om daarnaast wat voor zichzelf te kunnen doen. Prima natuurlijk, maar emancipatie betekent meer dan alleen kunnen doen wat je zelf wil. Het betekent óók verantwoordelijkheid nemen en aanschuiven aan de tafel waar de beslissingen worden genomen.”


Bestel hier nu de OPZIJ Vrouwenagenda 2018

Met citaten van vrouwelijke pioniers. Van Aletta Jacobs tot Michelle Obama, van Eva Jinek tot Emma Watson. 

Laat je inspireren door quotes van hedendaagse helden die je al bladerend tegenkomt en maak gebruik van de handige week- en maandplanner voor al je afspraken.


Dilan Yesilgöz-Zegerius vertelt dat ze werd geboren in Turkije, waar haar ouders streden voor gelijke rechten van minderheden zoals vrouwen, Koerden en homo’s. Op haar achtste vluchtten ze naar Nederland. “Ook hier zijn mensen die willen voorkomen dat je doet en zegt wat je wil. Dat heb ik de afgelopen jaren zeer veel gezien, of het nou een gepest homostel is of een opgesloten Marokkaanse bruid. Er moet altijd voor vrijheid worden gestreden.”

Lees het volledige artikel op Blendle (€) of in het oktobernummer van Opzij.

Of neem een proefabonnement: € 29,75 voor vijf nummers en krijg de Opzij Vrouwenagenda 2018 t.w.v. 18,95 CADEAU.