Genderneutraal en #metoo in de race voor Woord van het Jaar 2017

‘Genderneutraal’ en ‘#metoo’ zijn in de race voor de titel Woord van het Jaar 2017. Het Genootschap Onze Taal en de makers van het tv-gala De avond van taal organiseren samen een publieke verkiezing waarin het meest opvallende woord van 2017 gekozen wordt.

Genderneutraal, die term was dit jaar veelvuldig in het nieuws. De NS kondigde aan niet langer ‘Dames en heren’ te gebruiken in omroepberichten in de trein, maar ‘Beste reizigers’. Gemeenten houden in hun communicatie naar inwoners rekening met mensen die zichzelf niet herkennen in de hokjes man of vrouw. Aparte dames- en herentoiletten worden steeds vaker ingewisseld voor genderneutrale wc’s en de Hema maakte bekend alle jongens- en meisjesetiketten uit de kinderkleding te schrappen. Voorstanders vinden dat geslachtsaanduidingen stereotypen en vooroordelen in stand houden, maar dat het thema ook tegenstand oproept blijkt uit het feit dat het woord ‘genderneutraal’ deze week ook verkozen werd tot meest irritante woord van 2017. (Ook de woorden ‘papadag’ en ‘loverboy’ staan -volkomen terecht- op de shortlist.)

#MeToo
#MeToo, dat vandaag door weekblad Time al werd gekroond tot Person of the Year, maakt ook een goede kans om Woord van het Jaar 2017 te worden. Dit najaar werd  #metoo door 4,7 miljoen mensen in 12 miljoen posts gebruikt en was trending topic in 845 landen. Door de hashtag laaide de discussie rondom seksisme en seksuele intimidatie en seksueel geweld weer in alle hevigheid op en werd opnieuw duidelijk hoe diep vrouwonvriendelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag is geworteld in de samenleving.

De andere woorden uit de top 10 zijn aflosboete, brexitbuit, filterbubbel, gifei, plofklas, toetsenbordterrorist en weigeroma. Tot 18 december kan er worden gestemd. De uitslag wordt bekendgemaakt op 30 december, tijdens de uitzending van De avond van taal op NPO 2, om 20.25 uur.