#MeToo uitgeroepen tot Person of the Year door weekblad Time

Time heeft de #MeToo-beweging uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2017 en liet daarmee onder meer president Trump, Jeff Bezos en Kim Jong-un achter zich. Het weekblad eert ‘The Silence Breakers‘, de vrouwen die dit jaar vertelden over seksuele intimidatie en seksueel geweld. 

“Het werd een hashtag, een beweging, een afrekening. Maar het begon, zoals grote sociale veranderingen bijna altijd doen, met een individuele dappere daden.” Dat schrijft Time-hoofdredacteur Edward Felsenthal.

Op de cover staan vijf vrouwen die hun ervaringen deelden. Software-engineer Susan Fowler schreef in februari van dit jaar in haar blog over seksuele intimidatie in Silicon Valley en in het bijzonder bij Uber, waar ze eerder werkzaam was. Actrice Ashley Judd was een van de eerste vrouwen die filmproducent Harvey Weinstein beschuldigden van seksuele intimidatie en misbruik. Popster Taylor Swift spande een rechtszaak met symbolische waarde aan tegen een voormalig radio-dj die haar tijdens een fotomoment in haar billen had geknepen en kreeg van de rechter gelijk. Lobbyiste Adama Iwu zet zich onder meer in om seksuele intimidatie in de politiek tegen te gaan. Isabel Pascual (niet haar echte naam) is een Mexicaanse aardbeienplukster. Al deze vrouwen stelden seksuele intimidatie en seksueel geweld in hun werk of vakgebied aan de kaak.

Al vanaf 1927 roept Time jaarlijks de meest invloedrijke persoon uit. (Tot maar liefst 1999 was dat overigens Man of the Year.) Andere genomineerden waren Amazon-oprichter Jeff Bezos, de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins en president Trump, de winnaar van vorig jaar.