Gloria Wekker wint Joke Smitprijs, aanmoedigingsprijs naar Oranjeleeuwinnen

Vandaag werd in De Balie de Joke Smitprijs uitgereikt. De oeuvreprijs werd dit jaar gewonnen door Gloria Wekker, emeritus hoogleraar gender en etniciteit aan de Universiteit Utrecht. Ze dankt de prijs aan haar intersectionele benadering van het feminisme en haar inzet voor de positie van zwarte vrouwen in Nederland.

Gloria Wekker schreef in 2016 het spraakmakende boek White Innocence, over geïnstitutionaliseerd racisme in de Nederlandse maatschappij. Vorige maand verscheen de geactualiseerde vertaling Witte onschuldWekker staat ook in de Opzij Top 100 van 2017.

De andere genomineerden voor de oeuvreprijs waren Angela Maas, die zich als hoogleraar cardiologie inzet voor gendersensitieve zorg, en Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis.

De aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar de Oranjeleeuwinnen, die dit jaar Europees Kampioen werden en vrouwenvoetbal op de kaart zetten. Ook Anne Fleur Dekker en Nuper Kohli waren genomineerd.

De jury bestond dit jaar uit Eva Jinek, Anna Nooshin, Hassnae Bouazza, Dylan van Rijsbergen en Belle Derks. De prijs werd uitgereikt door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven.

Joke Smitprijs
De Joke Smitprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of initiatief die zich recentelijk heeft ingezet voor gendergelijkheid in Nederland. Eerder wonnen onder meer Vreneli Stadelmaier, stichting Mama Cash en de Vrouwenopvang de prijs. Opzij mocht in 1998 de Joke Smitprijs ontvangen.