Opzij’s Topvrouw Carin Gaemers: “Ik doe dit omdat ik niet tegen onrecht kan”

Met het manifest Scherp op Ouderenzorg zette Carin Gaemers samen met haar strijdmakker Hugo Borst de verpleeghuiszorg politiek en maatschappelijk haarscherp op de agenda. Onder het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ riep het tweetal zorgbestuurders en politici op om korte metten te maken met de hier en daar beschamende omstandigheden in verpleeghuizen. Goede zorg is geen politiek strijdpunt, maar een mensenrecht. Myrthe Hilkens in gesprek met Carin Gaemers, Opzij’s Topvrouw van 2017.

Carin vertelt over haar moeder, die alzheimer had en in het Rotterdamse verpleeghuis De Hofstee woonde, waar zij zelf in de cliëntenraad zat. Vanwege bezuinigingen werd het personeel op de werkvloer tot twee keer toe gehalveerd. Gevolg: de cliëntenraad ontvangt klachten aan de lopende band. Vieze nagels. Eten dat weggehaald werd nog voordat iemand ervan had kunnen eten. Vervuilde kleding en beddengoed. Kamertjes gevuld met de weeïge lucht van urine. “Zorgmedewerkers deden hun uiterste best, maar kwamen simpelweg handen tekort.”

Ze vertelt over de zorgsector, die volgens haar diagnose lijdt aan een teveel van dure adviesbureaus, die niet redeneren vanuit kennis van de zorg. Zo worden aan verplegend personeel vaak geen fulltime arbeidscontracten gegeven, met als gevolg gebroken diensten en personeel dat alleen in de piekuren aanwezig is. “Ik heb een broertje dood aan het echelon bestuurders dat besturen als een functie op zichzelf ziet, zonder specifieke interesse in branche of sector.”

“Ik word weleens gevraagd om ergens te spreken en soms bieden ze me dan een vergoeding. Ik accepteer geen euro. Maak maar fijn over aan de vriendenstichting van De Hofstee, of koop lekker een keer Chinees voor de hele zorgafdeling. Geen euro wil ik. Ik doe dit omdat ik niet tegen onrecht kan.”

Lees het volledige interview met Carin Gaemers via Blendle (€) of in het dubbeldikke winternummer van Opzij. Of neem een jaarabonnement voor maar 55,90 en krijg een prachtige sjaal cadeau t.w.v. 89,95.