Man over vrouw: Youp van ‘t Hek

Youp van ’t Hek (63) verzorgt dit jaar voor de negende maal de oudejaarsconference Een vloek en een zucht. OPZIJ zag tweemaal een try-out, in Capelle aan de IJssel en in Uden, waar zoals gewoonlijk de voorstellingen volledig uitverkocht waren. Van ’t Hek, die na zijn uiteindelijk goed verholpen hartproblemen weer volop aan het toeren is met deze voorstelling, ontving in Uden ook de ouders van de kleine – nagellak – Tijn. Zijn betrokkenheid en emoties bij de actie waren oprecht en dat houdt dus niet zomaar op. Hele grote bek, klein hartje. Een toepasselijk cliché.

“Ik heb het wel altijd heel goed kunnen combineren met Debby en haar werk. Zij deed toen nog tv-werk: Spoorloos en het NOS Journaal. Later is ze theater gaan doen. Haar eerste voorstelling was met het verhaal van haar moeder. Debby is natuurlijk echt een geweldige vrouw.” (In het winternummer van Opzij staat ook een uitgebreid interview met Debby Petter, lees hier meer.)

“Toen ik 59 werd, heb ik bij mij thuis een diner gegeven voor alleen maar vrouwen. Dat waren er vijftien, denk ik. Met Debby, de dochters en daar was ook mijn schoonmoeder bij. En ik heb nog nooit een avond zo ontzettend hard gelachen en zulke smerige moppen gehoord.”

“Sam, m’n kleinzoon, moest kerststukjes voor iedereen maken, hij maakte er een heleboel, alleen ik zag mezelf er niet tussen. Dus ik vroeg: ‘En ik dan?’ ‘Ja, jij hoort bij oma!’. En zo is het. Niks duidelijker dan kinderlogica.”

“Ik merk weleens dat ik met vrouwen beter kan ouwehoeren omdat die empathischer zijn. Want als je het over je kinderen hebt, ofzo, of over de kleinkinderen of over iets in de wereld, dat je denkt van: ja, daar heb ik nog helemaal niet zo naar gekeken. Jullie kijken anders. Beter? Ja!”

Lees het volledige interview met Youp van ‘t Hek via Blendle (€) of in het dubbeldikke winternummer van Opzij. Of neem een jaarabonnement voor maar 55,90 en krijg een prachtige sjaal cadeau t.w.v. 89,95.