TheNextWomen100 bekend

Vorige week las je hier een interview met Simone Brummelhuis, de oprichter van TheNextWomen. Maandag was het dan zover: TheNextWomen100, een lijst met 100 succesvolle vrouwelijke ondernemers, werd bekend gemaakt. Een aantal vrouwen heeft haar plaats op de lijst kunnen vasthouden, maar ook vele nieuwkomers hebben hun intrede gedaan.

Op de lijst staan vrouwen die een omzet maken van twee tot vijftig miljoen euro per jaar. Er zijn allerlei bedrijven te vinden in de lijst, van babykleding tot IT-dienstverlening en van ijzerhandel tot speelgoed. De lijst is opgedeeld in vijf categorieën: diamant, platinum, gold, silver en bronze. Hoe hoger de omzet van het bedrijf, hoe hoger de categorie. In de hoogste categorie, diamant, staan vrouwen met een omzet van meer dan 50 miljoen euro per jaar.

Nieuwkomers

In deze groep zijn dit jaar acht vrouwen te vinden, waaronder Zakenvrouw van ‘t Jaar 2018, Aukje Kuypers van technisch dienstverlener Kuijpers. Ze staat dit jaar voor het eerst op de lijst en is niet de enige nieuwkomer: ook Ingrid Faber (Pooling Partners), Marinka Nooteboom (Nooteboom Transport), Meiny Prins (Priva) en Mireille Kaptein (Kaptein Groep) stonden vorig jaar nog niet op de lijst en staan nu in de hoogste categorie. Drie vrouwen zijn sinds vorig jaar in diamant gebleven: Dorrie Eilers (Neptunus Structures), Jennifer van der Leegte (VDL Groep) en Monique Maarsen (Maarsen Groep). De grootste categorie is bronze, daarin zijn maar liefst 40 vrouwen te vinden.

Feminisme 4.0

De ondernemers zijn dit jaar gekozen op basis van vijf criteria. Het bedrijf moet langer dan drie jaar bestaan, minstens vijf werknemers in vaste dienst hebben, minstens vijf procent van de aandelen bezitten en in 2017 een omzet hebben gehad van minstens twee miljoen euro. Het Comité van Aanbeveling bracht de selectie die uit deze criteria kwam terug naar 100 namen. Leuk feitje: het comité bestaat uit zes vrouwen en twee mannen. Feminisme 4.0!