Eerste tien vrouwen in Saudi-Arabië ontvangen rijbewijs

Door Melissa Casu

Afgelopen week mochten tien speciaal geselecteerde vrouwen in Saudi-Arabië hun rijbewijs in ontvangst nemen. Op 24 juni wordt namelijk het verbod op het halen van een rijbewijs voor vrouwen opgeheven. In de aanloop naar die dag zullen nog duizenden andere vrouwen hun rijbewijs ontvangen. 

Het recht om te mogen autorijden is voor inwoners van het land van groot belang: in Saudi-Arabië is slechts zeer beperkt toegang tot het openbaar vervoer. Voor vrouwen geldt echter al jaren het verbod om een rijbewijs te halen. Tot nu toe waren vrouwen voor hun vervoer dan ook afhankelijk van mannelijke familieleden of vrienden. Soms spendeerden zij zelfs een aanzienlijk deel van hun salaris aan taxi’s of een chauffeur. De mogelijkheid om een rijbewijs te halen wordt door vrouwen in Saudi-Arabië daarom gezien als een vorm van vrijheid. Het vergroot hun bewegingsvrijheid, en daarmee de mogelijkheid tot studeren en een (goede) baan.

De opheffing van het verbod is een initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman, die zichzelf heeft opgeworpen als hervormer van het land. Hij sprak maanden geleden al over de opheffing, en het lijkt erop dat hij zijn woord nakomt. Bin Salman is vastberaden om de rol van de Islam in Saudi-Arabië te matigen. Zo heeft hij beloofd meer vrouwen van werk te voorzien en probeert hij burgers meer toegang te geven tot de Westerse media en cultuur, door bijvoorbeeld de opening van bioscopen. Of Bin Salman werkelijk de positieve veranderingen waar hij over spreekt zal doorvoeren, is nog maar de vraag.

Dat de eerste vrouwen hun rijbewijs in ontvangst hebben mogen nemen, lijkt een stap vooruit. Het heugelijke nieuws heeft echter ook een zwart randje: een aantal van de vrouwenrechtenactivisten die zich hebben hardgemaakt voor de opheffing van het verbod, zit nog steeds vast. De arrestaties waren het gevolg van een Saudische (social) mediacampagne waarin men werd opgeroepen de activisten voor verraders uit te maken.