Belasting op tampons afgeschaft in Australië. Einde van een belachelijke regeling die hier gewoon voortduurt

In Australië is geschiedenis geschreven: de BTW op tampons werd afgeschaft, het tarief bedraagt nu ‘0’. Daarmee komt een einde aan een 18 jaar durend dispuut waarin achtereenvolgende regeringen het logisch vonden dat op condooms en scheermesjes niets werd geheven maar op tampons 10 procent. Tampons werden geclassificeerd als ‘niet-essentiële luxeproducten’, scheermesjes waren kennelijk het tegenovergestelde.

Elders in de wereld gaat de strijd gewoon door, in heel veel landen wordt BTW geheven, in ons land op dit moment 6 procent en vanaf 1 januari a.s. 9 procent. Bij ons is dat dan nog altijd het zogenaamde ‘lage’ BTW-tarief, we schreven er al eerder uitgebreid over toen er in de VS tumult ontstond.

In 2016 bijvoorbeeld deden activisten in Zwitserland fonteinen rood kleuren als protest (foto). Daar zitten tampons in het hoge BTW-tarief dat daar overigens nog altijd lager is dan ons lage tarief vanaf 2019.

Lijkt ons wel leuk: een rode hofvijver. De kleurstof die de Zwitserse activisten gebruikten was uiteraard onschadelijk voor het milieu.