Congresverkiezingen in de VS: wat de democraten – en de vrouwelijke kandidaten – wonnen

Een kleine 40 zetels in het Huis van Afgevaardigden kwamen er voor de democraten bij en de meerderheid binnen de groei komt voor rekening van vrouwen. Twee van hen zijn de eerste vrouwelijke moslims het het Huis. Eindelijk is er ook een vrouw met Indiaanse roots. En natuurlijk de jongste vrouw ooit gekozen in het Congres: Alexandria Ocasio-Cortez, we schreven al eerder over haar.

Zeven democratische kandidaten veroverden hun plek als gouverneur op de republikeinen.

Er was maar een beperkt aantal zetels verkiesbaar voor de Senaat. Daarom is het des te meer belangrijk dat,  als het gaat om het Huis, ruim drie miljoen stemmen méér op democraten werden uitgebracht dan op republikeinen.

Kijken we naar alle uitgebrachte stemmen voor het congres als geheel, dan kregen democraten maar liefst tien miljoen stemmen méér.

Drie belangrijke ‘swingstates‘ die Donald Trump mede het presidentschap brachten (Michigan, Wisconsin en Pennsylvania) kwamen terug in democratische handen.

Na deze verkiezingen hebben de democraten het voor het zeggen in het Huis en de republikeinen in de Senaat, een patstelling.

Het goede nieuws is dat veel van Trump’s plannen het niet meer halen, het Huis kan ze blokkeren. Het slechte nieuws is dat er nu nog altijd niet veel ruimte is voor plannen van de democraten tenzij er – zelfs in de Verenigde Staten – zwaar gepolderd wordt.