De Volkskrant doet het weer: ‘omvang van haar boezem’ en ‘welvingen van haar heupen’.

We hebben De Volkskrant er hier wel vaker op aangesproken. Als het gaat om de beschrijving van een onderwerp dat vrouw is vliegen journalisten nog al eens uit de bocht. Opeens doen zaken ertoe die ze bij mannen wel uit hun hoofd zouden laten. Je kunt je hooguit voorstellen dat uiterlijke verschijningsvormen ertoe doen als je iemand beschrijft waarbij die vormen relevant zijn. Denk aan een fotomodel. Of een acteur.

Maar vandaag, op pagina 19 kiest, fotograaf Hans Aarsman een foto in een rubriek waarin dat overigens gebruikelijk is: een foto wordt gekozen en beschreven. Om niet te zeggen: geduid.

We hebben het over Kyrsten Sinema, we schreven al eerder over haar. Inderdaad: friese roots – ze won de senaatszetel in Arizona. Die was al 24 jaar in republikeinse handen. Ook is ze eerste vrouw die in deze staat senator wordt.

De foto waar het om gaat ziet u boven dit stuk. Aarsman zou uit een hele serie hebben kunnen kiezen, kijkt u maar hier. Maar hij kiest juist deze. Alleen al vanwege de hoek van de camera lijkt Senaatslid Kyrsten Sinema, Democraat uit Arizona, veel kleiner dan Mike Pence. In een op het eerste gezicht wat nederige, om niet te zeggen bewonderende pose. Wie de andere foto’s bekijkt ziet dat daarvan helemaal geen sprake was. Dat kan allemaal, de Volkskrant-rubriek gaat nu eenmaal niet over standaardfoto’s.

Maar dan beschrijft Hans Aarsman het tafereel en lijkt het of we niet De Volkskrant lezen maar een aflevering uit de Bouquetreeks, Mijn Geheim en meer van dat prachtigs.

Citaat:

‘De omvang van haar boezem wordt onderstreept bij haar hals, waar de stof van haar bloes in zes plooien moet worden samengebonden, anders zou het boven gaan lubberen. Haar kokerrok accentueert de welvingen van haar heupen.’

Wat denkt u? Zou De Volkskrant bij het afleggen van de eed door een man ook zo’n richting kiezen?

Trouwens, deze foto was er ook gewoon.